Vaše bubuljice pokušavaju da vam kažu nešto važno. Evo kako da ih razumete

Foto: Shutterstock

Kako da znate kada vam novi proizvodi pomažu, a kada je vreme da ih bacite pre većih posledica?

Da li vam se dešavalo da nakon što krenete sa korišćenjem novog proizvoda za negu lica završite sa više bubuljica nego na početku? Ovo zapravo može biti samo čišćenje kože, ali može i da znači da koža negativno reaguje na proizvod.

Čišćenje je kada se vaša koža prilagođava novom proizvodu. Ukoliko budete uporni, ono će na kraju učiniti vašu kožu boljom – u stvari, iznenadna pojava bubuljica znači da on radi kako je predviđeno.

Alina Vasylieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, ako se pojavljuju bubuljice u većoj količini ili na mestima gde inače ne izbijaju, to može biti znak da vaša koža reaguje jer je osetljiva na nešto u proizvodu. To može biti začepljenje pora, alergija ili obična iritacija.

Kako da prepoznate razliku?

Prvo, treba da pogledamo kako se formira bubuljica. Pore se začepe – obično mrtvim ćelijama kože koje ne dospeju na površinu kako treba – i formiraju ono što se naziva mikrokomedon. Mikrokomedoni nisu vidljivi na površini kože. Ponekad će se razviti u belu tačku, mitisere, bubuljicu ili punu cistu. Ponekad će nestati sami, a da vi to ne primetite. Može proći i do 8 nedelja dok mikrokomedon ne ispliva na površinu.

Chris Ryan / Hoxton / Profimedia

Ako proizvod ubrzava obnavljanje kože, onda će se ceo ciklus ubrzati. To znači da će se mikrokomedoni brže pretvoriti u bele tačke, mitisere, bubuljice ili ciste, tako da ćete odjednom videti nalet mrlja.

Ako proizvod izaziva iritaciju (što je većina proizvoda koji ubrzavaju obnavljanje kože), mikrokomedoni koji se inače ne bi pojavili, pridružiće se zabavi. To je zato što je upala jedan od faktora koji izaziva akne.

Međutim, ovi mikrokomedoni su bili u koži pre nego što ste započeli sa korišćenjem novog proizvoda i nisu nove blokade izazvane proizvodom.

Reakcija će se desiti kada proizvod ili izazove nove začepljene pore, ili pojača iritaciju bez poboljšanja funkcionisanja vaše kože. To je zato što je vaša koža osetljiva na taj proizvod. Postoji mala šansa da će se vaša koža vremenom naviknuti na proizvod, već ćete samo izazvati dodatnu štetu i vreme je da pronađete bolji preparat za sebe.

Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

O čemu se radi?

Postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti da biste utvrdili da li se radi o čišćenju ili osipanju, a samim tim i da li treba da odbacite svoj proizvod ili istrajete. Često može biti teško odrediti, ali nadamo se da će vam ove smernice pomoći.

Proizvodi koji sadrže aktivne sastojke koji povećavaju obnavljanje kože mogu izazvati čišćenje, koje je odgovor na tretinoin, na primer, iako nećete naći termin „čišćenje“ koji se koristi u naučnim časopisima (oni koriste opise kao što su „pogoršanje inflamatornih lezija na početku lečenja“ ili „početno izbijanje lezija akni“, odnosno razbuktavanje akni).

Aktivni sastojci i tretmani koji povećavaju obnavljanje kože uključuju:

Hidroksi kiseline: One se nalaze u hemijskim pilinzima i uključuju alfa hidroksi kiseline (AHA, kao što su glikolna, mlečna, jabučna i bademova kiselina), beta hidroksi kiseline (BHA kao što su salicilna kiselina, lipohidroksi kiselina) i polihidroksi kiseline (PHA kao što su laktobiolačna kiselina i glukonobionična kiselina). Ponekad se mogu nazvati i „voćne kiseline“.

Retinoidi: Ovo su derivati vitamina A koji se nalaze u mnogim proizvodima protiv starenja. Primeri uključuju retinol, retinal (retinaldehid), tretinoin (Retin-A), adapalen (Differin), tazaroten, izotretinoin, retinil retinoat, retinil palmitat, hidroksipinakolon retinoat (Granaktivni retinoid)

Benzoil peroksid: Nalazi se u proizvodima protiv akni, uključujući tretmane za mrlje, gelove i sredstva za čišćenje

Fizički pilingi: pilingi, četke, gelovi za piling (iako oni takođe mogu prouzokovati iritaciju)

Enzimski piling: „Enzimske maske“, bromelain, papain, aktinidin, ekstrakt bundeve, ekstrakt papaje, ekstrakt kivija

Tretmani:  hemijski pilingi, laseri i mikrodermoabrazija

Većina drugih proizvoda, poput hidratantnih krema i sredstava za čišćenje bez ovih aktivnih sastojaka, neće pomoći pri čišćenju i verovatno će doći do osipanja, pogotovo na mestima gde vam inače ne izlaze bubuljice niti mitiseri, što će vam sugerisati da ste verovatno odabrali pogrešan proizvod.

Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Inače, čišćenje bi trebalo da traje samo oko mesec dana, jer je to vreme potrebno da se gornji slojevi kože (epidermis) potpuno obnove.

Ako se vaša koža ne poboljša nakon oko 6-8 nedelja sa novim proizvodom, to je dobar znak da je došlo do osipanja i da bi trebalo da odbacite proizvod.

Za početak…

Ipak, kako je teško na početku odrediti o čemu je reč, postoji nekoliko dokaza da polako uvođenje novog proizvoda može pomoći.

– Počnite od niže koncentracije i manje količine
– Koristite ga ređe (npr. jednom nedeljno u početku)

– Isperite ga nakon nekoliko minuta

Ako vaša koža dobro reaguje na proizvod, možete postepeno povećavati do preporučene upotrebe.

Tako ćete vašoj koži pomoći da funkcioniše na najbolji mogući način, ali i smanjiti iritaciju i ubrzati oporavak. Ovo znači da će vaša koža biti hidrirana, uz nežnu rutinu čišćenja i antiiritantne ili antiinflamatorne proizvode, uz obaveznu zaštitu kože od sunca.

Foto: Yevhen Rychko / Panthermedia / Profimedia

Bonus video: Nail Masterclass – Hilton

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram