Vaša jeftina odeća ubija živi svet čak i na Arktiku

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Delovi mikrovlakana od odeće, koji dospevaju u okean prilikom pranja ili ispuštanjem industrijskih otpadnih voda, zagadili su i jedan od najudaljenijih regiona na Zemlji - Arktik.

Čestice mikroplastike, neke veličine čak i semena susama, pronađene su na Severnom polu planete. Studija objavljena u utorak u časopisu Nature Communications otkrila je da 92 odsto tih mikroplastičnih čestica čine minijaturna sintetička vlakna – od kojih je većina poliester.

Naučnici kažu da su veličina, oblik i vrsta materijala u skladu sa vlaknima nastalim od odeće i tekstila kroz pranje veša i proizvodnju tekstila.

„Mikroplastika je stigla do udaljenih krajeva svakog dela Severnog ledenog okeana, od Norveške, Severnog pola, do kanadskih i američkih arktičkih voda“, rekao je dr Peter S. Ros, vodeći autor studije i profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija.

Iako je veoma udaljen region, Arktik je u ostatku sveta usko povezan sa „našim domovima, našim vešom i našim navikama u kupovini“, istakao je Ros. Otprilike dve trećine naše odeće sastoji se od sintetičkih materijala, uključujući poliester, najlon i akril.

Ova sitna sintetička vlakna mogu ući u vodovod u otpadnim vodama iz fabrika ili od ljudi koji peru odeću. Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda mogu da zaustave veći deo, ali ostatak na kraju može da se ulije u reke, vodene tokove i na kraju u okean.

Vlada zabrinutost oko toga kako ova poliesterska vlakna mogu uticati na ljude i morski živi svet – ptice, ribe i zooplanktone. Studije su već pronašle mikroplastiku u crevima riba i postoji bojazan zbog mogućih zdravstvenih efekata – posebno za zajednice koje žive u polarnom krugu, koje se u velikoj meri oslanjaju na morsku hranu.

Globalna tekstilna industrija proizvodi više od 40 miliona tona sintetičkih tkanina godišnje, a velika većina toga je odeća od poliestera.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram