Trenutno najpoželjniji komad sjajno ide i uz elegantnu suknju i uz farmerke

jakna tvid
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U pitanju je modni klasik.

Mada je tvid, a onda i jakna od tog vunenog materijala, osmišljen u 18. veku u Škotskoj, model koji svaki zaljubljenik u modu prepoznaje kao tvid jaknu kreacija je Koko Šanel s početka 20-ih godina prošlog veka. Legendarnu francusku dizajnerku, koja je volela da unosi elemente muške garderobe u žensko odevanje, za oblikovanje tog modnog klasika inspirisala je takozvana jahaća jakna njenog tadašnjeg dečka, britanskog vojvode od Vestminstera, piše gloria.hr.

Foto: Newspress / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Oduševljena dobrim prijemom kod klijentkinja, Koko je u sledećoj kolekciji jakni pridružila i suknju od tvida, stvorivši slavni Šanel kostim.

No, ipak je taj prvi komad od tvida ostao do današnjeg dana najprepoznatljiviji odevni predmet kuće Šanel, koji kreativni direktori osavremenjuju svake sezone u skladu s vladajućim trendovima.

Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

I dok original košta preko 10.000 dolara, varijante jakne drugih brendova mogu se naći po znatno nižoj ceni. Taj je model, naime, tokom godina postao “opšte dobro”, pa postoji u brojnim varijantama boja, dezena i materijala.

Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

A sada se ponovo vraća i, po svemu sudeći, najpoželjniji je modni komad za dane pred nama, a dodatni plus je što pristaje i uz elegantnu kožnu suknju i uz pocepane farmerke.

BONUS VIDEO: Tri kombinacije iz vintidž šopa gde sam našla Versace haljinu za 3.000

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram