Treba li prati kupaći posle svake upotrebe

kupaći
Foto: Ugo Lora / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Najvažnija pravila za pranje kupaćeg kostima

Ne troše svi vreme na pronalaženje i praćenje uputstava za pranje odeće, što bi mogao biti jedan od razloga zbog kojih se vaša lepa nova košulja smanjila toliko da sada bolje paše lutki nego vama. I dok farmerke i druga odeća mogu da izdrže vaš nemar u pranju, svakako ne želite da upropastite svoje kupaće kostime, koji inače moraju da sačuvaju svoj kvalitet ne bi li odoleli hemikalijama u bazenu i slanoj vodi u moru.

Kako oprati kupaći kostim?

Prema sajtu The Spruce, dva najbolja saveta za održavanje kupaćeg kostima u optimalnom stanju su da ga operete odmah nakon upotrebe i da ga operete ručno. Kada je kupaći kostim izložen kremi za sunčanje, znoju i hemikalijama, to šteti njegovoj elastičnosti, a hlor iz bazena može učiniti da kostim požuti, prenosi City Magazine.

Međutim, stavljanje kupaćeg u mašinu za pranje veša je loš izbor, jer materijal možda neće preživeti ovaj veoma intenzivan proces. Umesto toga, potopite ga u hladnu vodu 30 minuta da biste uklonili znoj i hemikalije, a zatim uradite drugo potapanje sa malom količinom deterdženta za veš – oko kašičice. Belo sirće takođe može da deluje. Obavezno okrenite kostim naopačke. Nakon ispiranja, iscedite višak vode i ostavite da se kupaći osuši na vazduhu.

Da li treba da operete kupaći kostim posle svake upotrebe?

Ako niste koristili kremu za sunčanje – iako biste to apsolutno trebali – i niste izložili kupaći kostim hloru, možda ćete moći da se izvučete sa pranjem nakon svakih nekoliko upotreba, ali zaista je najbolje da ga operete što je pre moguće.

Možete li koristiti mašinu za pranje veša za kupaći kostim?

Dok se većina kupaćih kostima najbolje pere ručno, neke kompanije prave kupaće koji su pogodni za pranje u mašini za veš. Zato proverite oznaku na etiketi pre nego što odlučite da stavite kupaći u mašinu.

U slučaju da ste u gužvi i ne stižete da se bavite ručnim pranjem veša, možete da ubacite svoj kupaći kostim u mašinu, ali ga prethodno stavite u vreću za odeću i izaberite najmanje intenzivan ciklus pranja.

BONUS VIDEO: TOP 10 Prelepih poznatih žena koje ponosno šetaju celulit

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram