Tajna najzgodnije bake je terapija koju koristi i Đoković

Moda i lepota 25. avg 202012:35 > 11. maj 2021 12:11
krioterapija
Foto: Instagram/ginastewartofficial

Otkad je svet pre nekoliko godina upoznao Đinu Stjuart, ona ne prestaje da intrigira jer, kako kažu, izgleda neverovatno mladoliko. Ispostavilo se da je njena tajna u specijalnom ledenom tretmanu koji mnogi, nažalost, ne mogu da priušte.

Đina Stjuart (49) mama je četvoro dece i ponosna baka, i to najzgodnija na svetu, kako je zovu. Deluje kao da Đina ne zna šta je starenje i za to ima da zahvali krioterapiji.

Tu metodu praktikuje i slavni glumac Mark Volberg, s tim što on u krioterapijsku komoru ulazi kad je u njoj temperatura 100 stepeni ispod nule, dok Đina podnosi i -110°C. Poznato je da je koristi i naš tenser Novak Đoković koji se ovako spremao za američku turneju 2018, i to na neverovatnih minus 140. Đina u komori boravi tri minuta i uverena je da tako postiže željeni cilj.

View this post on Instagram

❤️My Solitude at peace in my home❤️

A post shared by Maxim Hot 100 Model. W.H.G (@ginastewartofficial) on

„Doslovno smrznem telo na tri minuta na -110°C. Botoks izbegavam jer se užasavam igle“, izjavila je Đina svojevremeno za Daily Star.

Terapija hlađenjem inače pospešuje oporavak mišića, leči povrede i oživljava kožu. Oni koji su isprobali krioterapiju kažu da trenutno osvežava kožu, ali i tera telo da održava svoju osnovnu temperaturu, pa istovremeno sagoreva dosta kalorija i dugoročno ima povoljan učinak na metabolizam.

Šta je zapravo krioterapija

To proces upotrebe veoma niskih temperatura u svrhe medicinske terapije. To može da znači da jednostavno ležite u kadi punoj hladne vode ili leda. Ipak, nedavno se pojavio novi tip hladne terapije i uključuje ulazak u komoru veličine tela do vašeg vrata, kao i prskanje tečnog azota kako bi temperatura kože bila ispod -130ºC.

Ovaj oblik terapije se u različitim oblicima koristi od 18. veka, a kako bi se smanjili bolovi, poboljšao oporavak, usporilo starenje ćelija i poboljšalo zdravlje.

Ova novija vrsta hladne terapije u komori je osmišljena sedamdesetih godina prošlog veka u Japanu, a došla je u SAD i druge zemlje u poslednjoj deceniji.

Postala je vrlo popularna među sportistima i onima sa hroničnim bolestima. Pored bržeg oporavka od treninga, za krioterapiju lažu i da je odlična za jačanje imunositema i da daje energiju. Ipak, treba paziti jer ulazak u komoru gde je temperatura ispod nule nosi rizike, mada manje nego što neki očekuju.

Pročitajte još:

Krioterapija se odvija u veoma kontrolisanom okruženju, i to vrlo kratko, pa potencijalni rizik zapravo može da bude manji nego kada sa terapijom u hladnoj vodi. Naravno, trudnice ne bi trebalo da pokušavaju ovo, a svako sa nekim zdravstvenim tegobama treba da se obrati lekaru pre nego što pokuša ovo ili nešto slično. Cena jednog tretmana je oko 4.000 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram