Svetski top model iznenada preminula

Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Britanska manekenka Stela Tenant, figura modne piste 90-ih godina, iznenada je preminula u 51. godini, saopštila je danas njena porodica.

„Sa neizmernom tugom saopštavamo da je u utorak iznenada preminula Stela Tenant“, navela je njena porodica. Stela Tenant preminula u svojoj kući u Škotskoj.

Foto:Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Manekenku, koja potiče iz britanske aristokratske porodice, otkrio je 1994. godine modni fotograf Stiven Mejzel.

Bila je manekenka na revijama Đanija Versaćea, Džona Galijana i Aleksandera Mekvina, i radila je reklamne kampanje za kuću Šanel.

Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Stela Tenant je bila na naslovnim stranama brojnih modnih časopisa, kao što je Vog.

Iako je celom svetu bila poznata po svojoj visokoj izduženoj figuri, kratkoj kosi i androginom stavu kao i saradnjama sa Stivenom Mejzelom i Lagerfeldom, njena najveća ljubav ipak su bili porodica, skulptura i zaštita životne sredine – stvari koje su je poslednjih godina zaokupljale mnogo više od modne industrije.

Foto:Pierre VERDY / AFP / Profimedia

Pojavila se sa svojom minđušom u nosu, kratkom crnom kosom koju kao da je ošišala sama i nekonvencionalnim stavom pa je u sekundi postala estetski antipod glamuroznim lepoticama iako se iza njene alternativne grungy fasade krila činjenica da je bila unuka jednog od najistaknutijih britanskih aristokrata.

Foto:RINDOFF-GARCIA / Bestimage / Profimedia

Otkrio ju je niko drugi do legendarni Stiven Mejzel 1993. godine – dok je studirala vajarstvo – i odmah se našla na stranicama britanskog izdanja magazina Vog, a u narednim godinama postala je muza nekih od najvećih dizajnera kao što su Aleksender Mekvin, Karl Lagerfeld, Nikolas Geskij i Rikardo Tici. Nešto kasnije postala je i zaštitno lice brenda Šanel, a sam Lagerfeld izjavio je kako ga neodoljivo podseća na samu Coco.

Foto:REUTERS/Benoit Tessier

Stela Tenant, koja je pre svega nekoliko dana proslavila pedeseti rođendan, modom se poslednjih godina bavila veoma selektivno, ali je zato bila aktivan borac za slow fashion i ograničavanje konzumerizma i izjavljivala kako i dan danas nosi neke komade iz devedesetih i kupuje svega nekoliko stvari godišnje.

Foto:Armani via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Poslednju naslovnu stranu magazina Vog snimila je pre dve godine sa Mejzelom, a poslednji put je po pisti šetala na reviji visoke mode za sezonu proleće/leto 2020. brenda Valentino.

Foto:RINDOFF-GARCIA / Bestimage / Profimedia

Od 1999. godine je bila u braku sa francuskim fotografom Davidom Laneom. U avgustu ove godine objavila je da se rastala sa njim nakon 21 godine braka. Stela je Dejvida upoznala na vrhuncu njene slave. Nakon raskošnog venčanja, preselili su se na ogromno imanje njenih roditelja u Škotskoj. Zajedno imaju četvoro dece, koji danas imaju između 15 i 22 godine.