Stvari koje svaki dan radite, a zapuše vam pore na licu

Moda i lepota 05. jan 202116:36 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Anna Webber / Getty images / Profimedia

Veličina vaših pora uglavnom je posledica genetike i ako ne možemo ništa da učinimo s genima, možemo da upravljamo svakodnevnim navikama koje nam začepljuju pore i stvaraju nam te dosadne mitisere, kao i upaljene bubuljice.

Ovo su navike koje utiču na to da se pore više zapuše.

Pročitajte još:

Upotreba retinola može da bude od koristi

Najbolji način da vaše pore izgledaju bolje je upotreba lokalnih retinoida preko noći. Retinol je oblik vitamina A i može povećati promet ćelija kože, pomažući u poboljšanju ukupne debljine kože. Retinol takođe skuplja pore i čini ih manjim, a preskakanje proizvoda koji sadrže retinol može vašoj koži otežati uklanjanje masnih čepova. Ipak, savetuje se da se konsultujete sa dermatologom, jer nije svaka krema koja sadrži retinol ista, piše Mogu ja to sama.

Držanje mobilnog telefona direktno utiče na pore

Telefoni služe kao magneti za sakupljanje bakterija, a tokom dana na našim ekranima se akumulira šminka, prirodna ulja  kože i toksini iz okoline. Svaki put kad držimo telefon pored lica, nanosimo ove klice na kožu. Savetuje se da redovno čistite telefon alkoholom ili maramicama koje sadrže alkohol. Zamislite samo – telefon držimo u torbi, ostavljamo ga na stolu, na radnim površinama. Kasnije ga prislanjamo na lice! Ako imate akne, najbolje je da neko vreme koristite slušalice ili spikerfon. Takođe, stalno dodirujemo telefon prstima, a onda svesno ili nesvesno diramo lice. To je još jedna loša navika koja utiče na lepotu naše kože.

Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia
Izloženost suncu

Preplanulost može privremeno maskirati pore i učiniti da izgledaju manje, ali dugoročno će učiniti upravo suprotno. Pore će vam se povećati, a višak ulja koji začepi kožu pogoršava mitesere. Dermatolozi preporučuju svakodnevnu upotrebu zaštite od sunca kako bi se sprečilo povećanje pora. Da, čak i zimi.

Čistite svoje četkice i sunđere

Svaki put kada koristite četke i sunđere za šminkanje, oni sakupljaju ulje, prašinu, mrtve ćelije sa kože i ostatke šminke. Ako ih redovno ne čistite mogu se ponovo taložiti te supstance na vaše lice, začepljujući pore. Pravilnim čišćenjem može se smanjiti prenos viška bakterija na lice. Znamo da je nemoguće da čistite četke posle svake upotrebe, ali ako imate akne na licu i problem sa zapušenim porama, treba da se ređe šminkate i da što češće čistite pribor za šminkanje.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Amanda Ensing
Korišćenje vodootporne šminke

Vodootporna šminka često sadeži gomilu silikona, a ovaj teški sastojak može vam začepiti kožu i začepiti pore  ne dozvoljavajući joj da diše. Svakodnevno korišćenje vodootporne šminke se ne preporučuje, jer može pogoršati kožu sklonu aknama i teže se uklanja.

Kada odstranimo ove loše navike koje utiču na začepljenje pora, moramo da napomenemo da je od svega najvažnije pravilno čišćenje lica. Ono treba da se odvija ujutru i pred spavanje, treba da se koristi gel za čišćenje lica koji je u skladu sa tipom vaše kože i koji vam odgovara. Nakon toga, neophodna je hidratantna krema. To je deo osnovne nege lica i tu ne smemo da grešimo.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram