Stomatološka ordinacija je prijatelj lepog osmeha

Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Lep osmeh čine zdravi zubi, a o njima se stara stomatološka ordinacija. Preventivnim pregledima će se lako otkriti i jednostavno rešiti svaki problem dok je još u začetku, a mogu se i ulepšati zubi skidanjem naslaga, plaka i kamenca.

Samo jedan segment posla čine intervencije na pokvarenim zubima. Treba pomenuti da je tu i briga o desnima, implantologija i intervencije koje donose velika estetska poboljšanja kao što je stomatološko izbeljivanje zuba.

Koje su to najčešće intervencije u stomatološkoj ordinaciji?

Intervencije za lečenje zuba i desni

Popravljanje zuba koji su zahvaćeni karijesom je jedna od prvih asocijacija kada se pomisli na stomatološku ordinaciju, a mnogi imaju neprijatna iskustva upravo zbog ovog postupka.

Danas se koristi odlična anestezija koja efikasno donosi potpuni gubitak osećaja tokom popravke, a pacijenti mogu da stave slušalice, slušaju muziku, gledaju televizor i da im tako lakše prođe vreme popravke.

Važno je ići na redovne stomatološke preglede jednom u 6 meseci jer će se tako otkriti i najmanje promene, a zubar će uvideti greške u higijenskim navikama tako da do popravki ređe dolazi ili su manjeg obima.

Stomatološka ordinacija je pravo mesto i za proveru stanja desni koje mogu iz stanja blage upale brzo doći do stadijuma paradentoze kada zubi nepovratno gube svoju stabilnost i ispadaju iako su zdravi.

Dakle, koliko je važno što ranije lečiti promenu, jako je važno i preventivno pregledati zube i desni u redovnim intervalima što će dati priliku da se sa lečenjem započne na vreme.

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji

Izbeljivanje zuba nije samo estetski postupak već i važan deo održavanja zuba i koji je važno raditi povremeno.

Pre postupka izbeljivanja zuba važno je da se skinu naslage sa zuba i kamenac koji je dom bakterijama koje kasnije nagrizaju zubnu gleđ i ulaze u desni.
Na zube se nanosi vodonik-peroksid koji se aktivira ili UV lampom ili laserom. Laser postiže brže beljenje i posvetljavanje za nekoliko nijansi više nego kada se koristi UV lampa.

Stomatolog će proceniti koje izbeljivanje zuba odgovara stanju zubne gleđi i zdravlju desni. Najbolje je da se svi problemi izleče pa tek onda radi postupak beljenja zuba kao završni deo pravilne nege.

Implantologija – svi mogu imati prelep osmeh i sve zube

Pored totalnih proteza i mostova danas postoje i implantati koji odlično menjaju celu konstrukciju zuba, od veštačkog korena pa do keramičke krunice koja savršeno oponaša prirodan zub. Savremena stomatološka ordinacija praktikuje sve postupke i koristi ih prema konkretnim potrebama pacijenata.

Na ovaj način je moguće nadomestiti svaki zub u vilici, svaku poziciju i kada god da je zub izvađen pa svako može dobiti savršene zube u vilici.

Fasete ili viniri su protetičke nadoknade koje se postavljaju na spoljne delove zuba, lepe se i transformišu izgled zuba tako da on ima drugačiju boju i oblik.
Oba postupka su izuzetno tražena i deo su tretmana za postizanje „holivudskog osmeha“, koji uz izbeljivanje zuba čine važan deo estetskog ulepšavanja.

Stomatološka ordinacija je dom lepog osmeha i zdravih zuba. Tu će se pronaći lek za sve dentalne probleme, ali i odabrati najbolji način da se zubi estetski poboljšaju i budu blistavo beli niz koji je ukras svakog osmeha.