Stara tehnika koja smanjuje pojavu celulita

suvo četkanje
Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se pitate koji je najbolji način za piling i podmlađivanje kože, suvo četkanje je opcija koja nudi mnoge prednosti. Tehnika suvog četkanja je prisutna hiljadama godina u ajurvedskoj rutini za mladalačko i zdravo telo. Ipak, pre nego što počnete sa četkanjem, važno je da znate kako to pravilno da radite, te koja područja treba da izbegavate tokom procesa.

Suvo četkanje je metoda nežnog pilinga kože specijalnom četkom sa čvrstim čekinjama.

Pored kozmetičkih, ova tehnika ima mnoge zdravstvene prednosti poput uklanjanja mrtvih ćelija i bržeg rasta novih, mekše kože, bolje cirkulacije, manje celulita.

Koju četku odabrati?

Da biste iskoristili prednosti suvog četkanja, preporuka je da koristite četku sa prirodnim tvrdim čekinjama i dugačkom drškom, koja je korisna za teško dostupna područja kao što su leđa. Drvene četke od prirodnih vlakana dolaze u nekoliko različitih oblika – ovalne ili okrugle, a najbolje je izabrati onu koja vam najbolje leži u ruci.

Kako pravilno izvoditi suvo četkanje?

Počnite četkanje lagano od stopala ili članaka dugim kružnim pokretima, a zatim nastavite prema gore duž udova. Nastavite četkanje kružnim pokretima u predelu oko struka i leđa. Pošto ova procedura može biti pregruba za osetljiva područja kao što su stomak, grudi i vrat, na ovim regijama smanjite pritisak ili ih u potpunosti preskočite, ako je potrebno. Ono što je bitno jeste da ne tretirate ista područja predugo, jer možete izazvati iritaciju ili krvarenje kože.

Ovakav postupak četkanja jedini je ispravan, jer će samo on usmeravati limfu ka srcu. Stručnjaci upozoravaju da se izbegava primenjivanje suvog četkanja lica, jer je tamo koža osetljivija nego na ostatku tela. Ako želite da napravite piling lica, koristite nežnije proizvode i metode dizajnirane posebno za lice.

Takođe, pazite da izbegavate rane, ogrebotine na koži, posekotine i opekotine od sunca. Dakle, ako je vaša koža na bilo koji način iziritirana ili upaljena, prestanite sa suvim četkanjem.

Najbolje vreme za suvo četkanje je neposredno pre tuširanja, jer ćete njime odmah sprati izumrle ćelije sa kože, a za još bolje rezultate nakon tretmana tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Nakon toga, obavezno nanesite losion da biste vratili vlagu koži.

Koliko često treba da obavljamo suvo četkanje?

Osobe sa osetljivom kožom mogu sebi da priušte suvo četkanje dva puta nedeljno, dok se za one sa čvršćom i tolerantnijom kožom preporučuju tri tretmana nedeljno, piše City Magazine.

Kako biste iz ovog tretmana izvukli maksimum, pre nego što počnete da četkate svoje telo nasuvo, prvo upoznajte svoju kožu, saznajte šta joj prija, a šta ne i proverite kako reaguje na četkanje na maloj površini. Ako primetite bilo kakve zabrinjavajuće promene na svojoj koži, konsultujte se sa svojim dermatologom, posebno pre nego što započnete bilo kakve promene u rutini nege kože.

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram