Šta se desilo s čuvenom haljinom od mesa Lejdi Gage

Haljina od mesa Lejdi Gage; Foto: Profimedia.rs

Prošlo je čitavih 11 godina otkad je Lejdi Gaga šokirala svet prošetavši haljinu od mesa na dodeli MTV video muzičkih nagrada. Gaga je u trenutku postala najekscentričnija modna ikona današnjice, a haljina je završila u muzeju. Da, i danas je izložena.

Na haljinu od mesa nije bilo ravnodušnih. Organizacije za zaštitu prava životinja su oštro osudile kontroverznu kreaciju Franka Fernandeza, dok ju je magazin „Time“ proglasio najjačom modnim stejtementom 2010. godine.

“Za mene, ona poručuje da ako ne ustanemo za ono u šta verujemo i ako se ne borimo za svoja prava, vrlo brzo ćemo imati prava koliko i meso na našim kostima. A ja nisam meso”, objasnila je Gaga u intervjuu koji je dala Elen Dedženeris, nakon što je u haljini od mesa primila nagradu za spot godine za „Bad Romance“.

Nakon toga ju je odložila i nastavila dalje da pliva muzičkim i modnim vodama, ali slika čuvene haljine i deceniju kasnije izaziva polemike. Mlada pop zvezda Bili Ajliš se našla na meti fanova Lejdi Gage jer je u jednom intervjuu izrazom gađenja prokomentarisala legendarnu haljinu od mesa. I ponovo smo mogli da čujemo različite interpretacije ove modne objave, kao i njenog značaja u istoriji pop kulture. Ali, zapravo, ta haljina još nije otišla u legendu u punom smislu. Ni na roštilj, kako su neki predviđali.

Odmah nakon MTV VMA, Rokenrol hol slavnih kontaktirao je Lejdi Gagu u vezi sa haljinom.

“Složili su se da nam je pošalju, ali tad je to bilo još sirovo meso i nismo znali šta ćemo s haljinom. Još niko nije pokušao nešto slično. U prošlosti je postojala još jedna haljina od mesa, ali su je posle pustili da istrune. Uopšte nije sačuvana. Ali ova je bila drugačija, pošto je napravljena od govedine – pretpostavljam da je vek ove haljine vek trajanja goveđeg mesa”, ispričao je za MTV Džun Francisko, direktor Rokenrol hola slavnih, koji je haljinu od mesa izložio kao jedan od centralnih eksponata izložbe „Žene koje rokaju: vizija, strast, moć“.

Prethodno je prošla kroz višemesečni proces dehidracije i preparacije tokom kojeg je potamnela, tako da su stručnjaci morali da je oboje kako bi nanovo dobila crvenkastu boju svežeg goveđeg mesa.

I danas, deceniju kasnije, istrajava u Gaginoj privatnoj kolekciji kostima “The Haus of Gaga”. Doduše, sad kao komad suve govedine.