Šta se desi kada koristimo šminku kojoj je istekao rok trajanja

Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Sigurno vam se nebrojano puta desilo da otvorite neki kozmetički proizvod, a zatim na njega zaboravite do neke naredne upotrebe, a pre svega mislimo na šminku. Činjenica je da joj se okrećemo češće tokom zime, nego tokom leta, a nekada čak ni tada u periodu dok je upotrebljiva.

Ako ste pomislili da je bezbedno služiti se proizvodima koje niste potrošili, a odložili ste ih na sigurno, varate se. Razvrstavanju šminke koja jeste, odnosno nije u funkciji, treba pristupiti kao namirnicama, na kojima proveravamo datum isteka roka.

Mislite o ovome sledeći put, jer ne verujemo da priželjkujete samo na prvi pogled neprimetne grudvice ili neravnine, piše City magazine.

Pored ovoga što ste upravo pročitali, nepažnja može prouzrokovati i veće probleme, u vidu: konjuktivitisa, akni, alergija i osipa.

Međutim, moramo priznati da je ponekad teško utvrditi rok do kada je šminka dozvoljena za nanošenje, jer na pakovanju nije naveden konkretan datum, već broj meseci koji teče od otvaranja. Na primer, ako na senci sa strane piše 18M, to bi značilo 18 meseci.

Foto: Shutterstock

Bronzeri, rumenila, i puderi u kamenu najdugotrajniji su, jer se uz adekvatno čuvanje mogu koristiti i do dve godine.

Sa druge strane, olovka za oči i maskara podložne su propadanju, pa je preporučljivo da se zbog osetljivosti regije na koju se nanose menjaju na svakih tri do šest meseci.

Ukoliko govorimo o preparatima na bazi vode, kakav je tečni puder, korektor ili karmin, važi slično pravilo, s tim da je period važenja nešto duži, do godinu dana. Senke mogu biti funkcionalne i do tri godine, pa se mogu kupiti u većem broju, i palete zatim kombinovati po potrebi, bez ikakve bojazni.

Pre nego što zaključimo tekst, podsećamo vas da je važno slediti uputstvo za upotrebu, koje ne postoji bez razloga. U suprotnom, kvalitetne kreme i preparati za negu kože lica gube na značaju pod propalom šminkom. Naravno, svaki proizvođač je priča za sebe, pa se u skladu sa tim treba i ponašati, a u obzir dolaze i proverene smernice na pakovanju.

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram