Šta obične zvezde nose kod pape, a šta kraljica Leticija

Papa
Foto: Alessandra Tarantino / AFP / Profimedia

Šta obične zvezde nose kod pape, a šta kraljica Leticija

Za audijenciju kod pape postoji precizan protokol o oblačenju koji podrazumeva crnu haljinu, duge rukave i veo koji prekriva glavu za žene. Bela boja? Dozvoljena je samo katoličkim kraljicama.

Pročitajte još:

Iako je od 1980. dreskod za prijem kod pape postao nešto blaži nego ranije, poznate žene koje su proteklih godina dolazile kod njega su se mahom pridržavale strogih pravila – crna stroga haljina, veo koji prekriva kosu. Ramena su naravno pokrivena, kao i kolena, a upadljiv nakit treba izbegavati.

Papa
Foto: ARTHUR EDWARDS / AFP / Profimedia

*

Papa
Foto: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

 

Privilegiju da pred papom nose belu haljinu imaju samo katoličke kraljice i supruge katoličkih kraljeva. Jedna od njih je bila i kraljica Leticija u prelepom belom kostimu, koja je bila pravo osveženje u Vatikanu.

Leticija
Foto: ALESSANDRO BIANCHI / AFP / Profimedia

Zanimljivo je da se ova privilegija ne odnosi na princeze i kraljice iz Monaka i Lihteštajna. Takođe, supruge predsednika republika ne smeju nositi belo.

Žene koje su prkosile vatikanskom protokolu su irske predsednice Meri Robinson i Meri MekAlisi, koje nikad nisu nosile crnu boju na audijenciji, a nekadašnja prva dama Rusije Raisa Gorbačov je jednom prilikom čak obukla crvenu haljinu.

Papa
Foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

Supruga Tonija Blera – Čeri je izazvala veliki skandal kad je za susret sa papom Benediktom XVI godine 2006. obukla belu haljinu.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram