Šta je Y2K stil koji trenutno furaju sve poznate žene

Foto:Robert O'Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia; ROMA / MEGA / The Mega Agency / Profimedia;

Y2K je skraćenica za izraz "the year 2000", odosno 2000. godinu. Prvobitno je korišćen za računarski problem koji se pojavio na prelasku iz 1999. u 2000. ali sada se ova skraćenica najčešće čuje u svetu mode. Označava povratak trendovima s početka milenijuma, ali na moderan način.

Svi znaju da je moda ciklična, stoga se mnogi „odbačeni“ komadi iz prošlih godina iznenada ponovo vrate u liste najtraženijih.

Sada je Y2K moda glavni trend, samo dve decenije nakon svog prvog pojavljivanja u ranim dvehiljaditim.

Trend je najpopularniji na Instagramu i TikToku, jer ga je naširoko prihvatila generacija Z. Iz nostalgije prema za jednostavnijim vremenima, zumeri i milenijalci sada nose kratke majice, široke pantalone i kič aksesoare koje zapravo mogu da priušte.

Moda dvehiljaditih je bila poznata po ekscesima, a uglavnom je bila vođena pop kulturom i ultra-konzumerizmom. Tako se sećamo da su dizajnerski monogrami i logotipi bili na svemu, farmerke su bile jako plitke i sa cirkonima, nosile su se uske bluze za dezenima čija estetika je i danas upitna.

Poenta Y2K stila je da nosite upečatljive komade. To je period koji obuhvata kasne devedesete sve do sredine 2000-ih. Ovo doba su nesumnjivo definisale žene koje su vladale pop kulturom u to vreme. Destiny’s Child, Britni Spirs, Kristina Agilera, Misi Eliot i Paris Hilton su neka od imena, uz filmske likove poput Eli Vuds u „Pravnoj plavuši“ i Redžine Džordž u „Opasnim devojkama“ .

*

Dakle, puno ružičaste, logotipa, malih torbica, džinsa i plišanih trenerki.

*

Kako se Y2K moda nosi u 2021. godini?

Umesto plitkih farmerki, koje su se tada nosile sa baby doll topovima, majicama na bretele ili džemperima na kopčanje, danas uglavnom nosimo široki džins dugih nogavica koje imaju ravan kroj.

Umesto uskih bluza sa cirkonima i logotipima, iz 2000-tih smo preuzeli trend kratkog kardigana sa topom u istoj boji. Ovakvi kompleti se mogu naći u ponudama gotovo svih high street brendova.

Mini suknje su takođe doživele povratak – za moderan izgled odaberite zanimljive teksture i materijale poput kože i vune.

Paris Hilton i Nikol Riči su dvehiljadite provele u plišanim trenerkama, a danas se nose sa glomaznim patikama i malim torbama.

Za potpun Y2K izgled, nezaobilazni su kič aksesoari – šnalice i gumice koje smo imali običaj da nosimo u enormnom broju. Danas je ipak dovoljna jedna efektna ukosnica sa natpisom, koja je apsolutni hit.

***

Bonus video: Šminkanje po vrućini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram