Srpski dizajner javno spalio celu svoju kolekciju

Kreator Zvonko Marković obeležio je jubilej – 25 godina rada, do sada, i u našim i u svetskim okvirima, neviđenim performansom u kome je celu svoju kolekciju – spalio!

Sve se odigralo na otvaranju 35. Fashion Selection u organizaciji modne agencije Select, u beogradskoj Ciglani – Klubu ljubitelja teške industrije.

Modeli prikazani, pa potom spaljeni na reviji obeležili su Zvonkov stvaralački rad. Te modele predstavljao je na Nedelji visoke mode u Parizu, Njujorškoj nedelji mode, u Šangaju, na sajmovima i muzejima…

Zvonko Marković Foto: Saša Džambić

Kako kreator kaže, želeo je da probudi emociju kod ljudi, jer je moda postala ravnodušno skrolovanje po Instagramu.

Zvonko Marković Foto: Saša Džambić

„Osim toga, moda je jedan od najvećih zagađivača, ali sa druge strane ona je i akcelerator kreativnosti i ideja. Dizajn često dodiruje umetnost. Ja sam ovu modnu reviju pretvorio u umetnički performans koji ne prepoznaje trendove i  površnost. Posmatrajući promene u modnom okruženju, ali i uopšte u društvu,  uočavam da se gubi  element trajnosti, sve je instant, namenjeno  trenutku, koliko traje škljocanje aparata za društvene mreže.  Vatrom sam išao protiv banalizacije mode i otuda ideja za ovaj koncep“, bile su reči Zvonka Markovića nakon revije.

Zvonko Marković Foto: Zoran Mirčetić

Da su emocije apsolutno probuđene pokazale su snažne ovacije publike na kraju revije, ali i suze nekih posetilaca, koji nisu verovali da su vredni odevni komadi bačeni u vatru. Zvonko Marković, međutim, objašnjava da su oni ušli u legendu na način koji se nikada nije desio na sceni – ne samo u srpskoj, nego u svetskoj modnoj istoriji.

„Promenio sam mojim kreacijama agregatno stanje, one su i dalje tu, samo su iz čvrstog prešle u gasovito stanje“, reči su Zvonka Markovića.

Zvonko Marković Foto: Saša Džambić

Upravo zbog toga, pepeo i dim ove kolekcije biće u posebnim ukrasnim predmetima dostupni javnosti u ograničenoj seriji.

Zvonko Marković Foto: Zoran Mirčetić

35. Fashion Selection nastavlja se danas revijom Dragane Gleđe u neobičnom ambijentu kazina Fair Play, nakon čega publiku očekuju dva dana vrhunske mode u hotelu Hyatt Regency 17. i 18. maja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram