Opasan trend: Srpkinje žiletima skidaju mrtvu kožu s lica

Moda i lepota 23. feb 202115:27 > 11. maj 2021 12:10
dermaplaning
Foto: SF1 / Backgrid UK / Profimedia

Na domaćem tržištu pojavili su se posebni žileti za lice, kojima se u kućnim uslovima može obaviti tretman koji se naziva dermaplaning. Ovo može da bude veoma opasno za kožu, upozorava kozmetičarka Maja Milivojević.

Dermaplaning je tretman kože koji koristi žilet za piling, kako bi se uklonile mrtve ćelije kože i dlake sa vašeg lica.

Osnovni koncept dermaplaninga je isti kao kod brijanja – usmeravanjem sterilnog žileta pod uglom od 45 stepeni i laganim povlačenjem preko kože uklanjaju se mrtve ćelije i druge prljaštvine zbog kojih površina kože može izgledati neravnomerna.

Čak ni mnogi kozmetičari nisu obučeni za ovaj tretman – što ukazuje da ćemo sami imati još manje znanja da ga pravilo obavimo, a greške možemo skupo platiti.

„Poenta je da se skinu mrtvi slojevi kože, ali čak ni stručni kozmetičari ne bi trebalo da rade taj tretman ako nisu obučeni. Sada su ti žileti dostupni i svako može da ih kupi, što je jako opasno jer mogu da se iseku i da se ozbiljno povrede. Pojava takvih proizvoda u slobodnoj prodaji je veoma pogrešna“, za Nova.rs ističe Maja Milivojević iz Kim Cosmetica studija.

Dermaplaning može izazvati veoma ozbiljne probleme na koži.

Pročitajte još:

„Možete da se isečete i da vam ostane ožiljak ili da napravite neku dublju traumu, da pogodite nerv i izazovete paralizu lica. To je slično kao sa botoksom i filerima. Ako vas ubodu na mesto koje je pogrešno, možete da vam naprave paralizu mišića“, upozorava Milivojević.

Umesto dermaplaninga, u kućnim uslovima je možda bolje odraditi neku drugu vrstu piling lica, poput mehaničkog pilinga, savetuje kozmetičarka.

„Možete uraditi piling sa projinim brašnom, ili kupiti neki u bilo kojoj parfimeriji – to je sigurno bezbedniji način“, rekla je Milivojević.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram