Prevare u Instagram trendovima za šminkanje

Moda i lepota 11. maj 202007:10 > 11. maj 2021 12:12
Šminka, Foto: Instagram video/hudabeauty

Ako se pitate zašto vaša šminka nikad ne izgleda podjednako dobro kao kod "beauty" influensera na Instagramu, čak i ako koristite iste proizvode, odgovor je vrlo jednostavan - zato što niste na Instagramu, nego u stvarnom životu.

Brojni kratki video tutorijali na Instagramu, koji vam pokazuju kako da nanesete šminku na najnoviji i najpopularniji način, umeju da izgledaju gotovo magično. Primera radi, poznata blogerka Huda Katan, koja je pokrenula čitav trend nanošenja tečnog hajlajtera na celo lica pre samog pudera, na snimcima izgleda kao da ima potpuno savršenu kožu nakon šminkanja.

Naravno, nanošenje debelog sloja hajlajtera ispod tečnog pudera je odmah postalo trend. Međutim, ubrzo se ispostavilo da takva šminka ne izgleda dobro nigde osim na Instagramu. Kako su pokazale brojne Jutjuberke koje su pokušale da prate Hudine tutorijale, ovakva šminka može da izgleda super na kameri, ali se većina slaže da se nikad ne bi tako šminkale u stvarnom životu, jer koža jednostavno ne izgleda dobro kad na nju nanesete sve te slojeve.

Pročitajte još:

Slična je situacija i sa Farom Dukai, koja stoji iza brenda Farsali, koja će vam pokazati kako da za svega pet minuta izgledate kao boginja bez ijedne pore.

To sve, naravno, pod uslovom da možete da nanesete ulje na lice, direktno pre tečnog pudera, i da sve to na kraju fiksirate puderom u prahu, nakon čega sledi nekoliko slojeva konture i spreja za fiksiranje. Da li izgleda sjajno na kameri? O, da!

View this post on Instagram

This is my new everyday going grocery shopping look? ?BRIGHTENING CREAM: @farsalicare HALDI EYES brightening eye cream – I like to use this on my under eyes and around my mouth area to help neutralize any discolouration and create a bright, soft, neutralized base for makeup . ?FACE: ?UNICORN PRIMER: #farsalicare UNICORN ESSENCE ?CONCEALER: @maccosmetics 24H SMOOTH WEAR concealer in NC10 – I love using a super light concealer UNDER my foundation..it looks more natural this way ?FOUNDATION: @milkmakeup MATTE FOUNDATION in MEDIUM TAN..blending this out with @thesupersponge this was my first time using this and wows this is a game changer.. I put on WAY too much foundation this sponge barely absorbs anything!! ❄️POWDER: @milanicosmetics TRANSLUCENT light to medium loose powder .. BEST drugstore powder ever dont sleep on this ☀️BRONZER: @wetnwildbeauty COLOUR ICON bronzer in WHAT SHADY BEACHES ?BRONZING BLUSH: #milani BAKED BRONZER in SOLEIL..im using this as a blush and Im also applying this in my crease ✨HIGHLIGHTER: #wetnwild LOOSE HIGHLIGHTING powder in HUSTLE & GLOW ?GLOW MIST: #farsali ROSE GOLD SKIN MIST to melt all the powders into the skin and make my makeup LOOK like skin . ?EYES: ?NEON BASE: @danessa_myricks WATERPROOF CUSHION colour in COTTON CANDY.. this stuff is BRIGHT AF ?NEON SHADOW: @hudabeauty NEON PINK and NEON ORANGE palettes. Im using the bright pink from the neon pink palette to set my neon base, the pastel tangerine from the neon orange in my crease and the shimmery orange gold spritzed with my rose gold skin mist to make it more metallic on my inner corner ?LINER: @lorealmakeup VOLUMINOUS LASH PARADISE liquid liner in BLACK.. im only applying this on my other corner to elongate my eye ?MASCARA: @colourpopcosmetics BFF VOLUMIZING MASCARA in BLACK on BLACK #reallashes . ?LIPS: ?LINER: @ctilburymakeup ICONIC NUDE lipliner ?LIPSTICK: #hudabeauty POWER BULLET in ANNIVERSARY ?GLOSS: @hourglasscosmetics UNREAL HIGH SHINE PLUMPING gloss in CHILD . ?: @winonaoak – HE DONT LOVE ME . #farahdhukai #makeup #wakeupandmakeup

A post shared by Farah Dhukai (@farahdhukai) on

Da li ćete uspeti da postignete isti efekat i u stvarnom životu? Jako teško. Veća je verovatnoća da će puder krenuti jako brzo da se skida sa lica, a svaka borica oko očiju će biti istaknutija nego inače.

A kad smo već kod očiju, mačkasti oblik je ubedljivo najpopularniji trend ovih dana, ali više se ne postiže samo šminkom, već i posebnim samolepljivim tračicama, koje su skrivene u kosi. Ova fora se koristi i na Instagramu, i na crvenom tepihu, ali u 99 odsto slučajeva se to ne vidi na slikama.

Naravno, ovakva šminka i trikovi postoji s razlogom. Instagram je ogromna platforma i influenserima je to bukvalno posao, pa je sasvim logično da će postojati i šminka za tu platformu – baš kao što, uostalom, postoji i šminka za film ili pozorište.

Međutim, ono o čemu treba povesti računa jesu (ne)realna očekivanja koja ovakvi tutorijali postavljaju. Baš kao što smo razgraničili svakodnevnu od svečane šminke, vreme je da prihvatimo i da Instagram šminka predstavlja potpuno odvojenu kategoriju i da je kao takvu i posmatramo: super za slike, neizvodljivo u realnosti.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram