Skandal zbog „đavoljih patika“ sa ljudskom krvi u đonovima

satanske patike
Satanske patike; Foto: Lil Nas X and MSCHF via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Kompanija Nike tuži bruklinski umetnički kolektiv MSCHF zbog kontroverznog para „Satan Shoes“ koji sadrži kap prave ljudske krvi u đonovima.

MSCHF je u ponedeljak izbacio 666 pari patika u saradnji sa reperom Lil Nas X-om i kaže da su rasprodate za manje od minuta, prenosi BBC. Lansiranje se poklapa sa objavom spota nove pesme Lil Nas X-a „Montero (Call Me By Your Name)“, u kojem reper ide „od raja do pakla“ u „satanskim patikama“.

Kontroverzne patike koštaju 1.018 dolara, a u đonu pored crvene boje nose i po jednu kap ljudske krvi, koju su donirali članovi umetničkog kolektiva.

Napravljene su baš kao „satanske“ – okićene su obrnutim krstom, pentagramom, natpisom „Luka 10:18“ (referenca na biblijski stih: „Rekao im je: Video sam Satanu kako pada kao munja s neba), brojem 666, ali i prepoznatljivim „najk“ znakom jer su napravljene su pomoću modifikovanih Nike Air Max 97s. S tim kompanija ima problem.

Pročitajte još:

Kažu da nisu odobrili satanske patike i traže od suda da zaustavi MSCHF u prodaji i spreči ih da koriste znak.

„Patike bi mogle da izazovu zabunu i stvore pogrešnu vezu između proizvoda MSCHF i Nikea. Zapravo, već postoje dokazi o tome, između ostalog pozivi na bojkot Nikea“, navodi se u tužbi.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram