Severina: „Gola“ haljina koja ne mora biti neukusna

Severina Foto:Zoran Ločarević

Odavno smo se navikli na scene "golih" haljina na crvenim tepisima i svečanim događanjima. Kada je trend nošenja počeo pre 15-ak godina, mnogima su se činile previše provokativno, a u nekim situacijama čak i vulgarno.

Međutim, važno je samo odabrati pravi model za pravu priliku jer gola haljina itekako može izgledati efektno bez prelaska granice dobrog ukusa, piše Zadovoljna.hr.

Severina je to dokazala u svom modelu od crne čipke. Dugačku haljinu kratkih rukava i otvorenih leđa kombinovala je s crnim štiklama.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Severina (@severina)

Golom haljinom danas nazivamo svaki model koji je napravljen od materijala boje kože ili prozirnijeg materijala bilo koje boje koji otkriva telo. Modna novinarka i istoričarka umetnosti Kimberli Krismen Kempbel kaže da se pojam gola haljina prvi put pojavio 1997. godine nakon što je Sara DŽesika Parker na dodeli modnih nagrada magazina Vogue obukla kratku haljinicu Done Karan u boji kože.

Međutim, ova vrsta haljina viđena je i u holivudskim filmovima i klubovima burleske od početka 20. veka. Nazivali su ih iluzornim haljinama jer su ostavljale utisak da je žena koja ih nosi gola.

Haljina u kojoj je Merilin Monro čestitala rođendan Džonu Kenediju Foto:Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

U mainstream modu lansirala ih je Merlin Monro kada je Džonu F. Kenediju 1962. godine čestitala rođendan u zavodljivoj nude haljini kostimografa Žan Luija.

Neke od najprovokativnijih golih haljina nosila je Šer, a najviše se pamti crni model Boba Mekija koji je nosila na dodeli Oskara 1988.godine.

Glumica i pevačica Šer na dodeli Oskara 1988. godine u haljini Boba Mackieja Foto:Eugene Adebari / Shutterstock Editorial / Profimedia