Saveti od kojih kosa raste kao luda

foto: BAS CZERWINSKI / AFP / Profimedia

Kako do jake, zdrave i bujne kose? Uz pomoć ovih saveta vaša kosa će se preporoditi.

Češće se šišajte   

Možda izgleda kontraproduktivno, ali ako želite dugu kosu koja je zapravo zdrava, potrebno je da se redovno šišate.

Češće posete frizeru i redovno skraćivanje ispucalih krajeva vode do bržeg rasta kose. Takođe, zbog oštećenih krajeva vam se kosa lomi i više opada. A o sjaju i bujnosti da ne govorimo.

Ispravno se hranite 

Kažu da smo ono što jedemo, a ova izreka se i te kako odnosi na našu kosu, kožu i nokte. Zato, ako primetite da vam je kosa slaba i tanka, možda je vreme da promenite svoju ishranu jer su to često signali da ne unosite dovoljno proteina. Stoga razmislite o tome da među svoje namirnice unesete hranu poput mesa, ribe i koštunjavog voća jer, da bi vam kosa bila zdrava, neophodno je da je nahranite i iznutra, a ne samo spolja.

Takođe, pored hrane bogate proteinima, vitamini A, C i E, minerali poput cinka i gvožđa i omega-3 masne kiseline mogu doprineti zdravijoj kosi.

Manje šampona – više hidratacije

Pranje kose šamponom dva do tri puta nedeljno omogućava prirodnim uljima da prodru u vašu kosu i da je na taj način prirodno hidriraju i oporave. Birajte šampone koji na sebi imaju oznaku za volumen i jačanje vlasi. Takođe, važno je da kosu redovno hidrirate i hranite maskama, ili kupovnim ili onim koje ste napravile same. Cimet se pokazao kao odličan za stimulciju krvih sudova i pospešivanja rasta kose, prenosi GH.

Pazite sa farbanjem i blanšom

Što manje hemije se preporučuje ako želite da vaša kosa dobije na snazi i bujnosti. Tako da, koliko god ona platinasto frizura dobro izgleda na manekenki, možda ipak nije izbor za vas ukoliko ste brineta ili crnka. Blanš, hidrogen i hemija iz farbi za kosu oštećuju vlas i znatno usporavaju rast kose.

Izbegavajte stilizovanje vrućim vazduhom

Takođe, vruć vazduh, pegla i fen pojačan na maksimum nisu dobar izbor ako ste se odlučili na to da poboljšate zdravlje kose. Uvek vodite računa o tome da koristite najniže temperature za stilizovanje frizure i gledajte da obavezno kupite neki preparat koji će vašu kosu zaštiti od toplote kako biste izbegli istanjivanje i lomljenje vlasi.

Još se preporučuje redovno masiranje kože glave kako biste stimulisali rast, kao i ispiranje kose hladnijom vodom i spavanje na svilenoj jastučnici.

#related-news_0

***

Bonus video: Šiške poznatih lepotica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram