Savet dermatologa kožu čuva od vetra: Perite lice sindetima

Kendal Džener
Kendal Džener, Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kako nam nekad ne prijaju vremenske promene tokom smene godišnjih doba, tako ni naša koža ne reaguje uvek najbolje. Posebno ukoliko je u pitanju vetrovita jesen. Zato nam dermatološkinja otkriva kako da sačuvamo lice od negativnih uticaja vremenskih nepogoda.

Vetar je najveći neprijatelj kože lica, te ima najnepovoljnije uticaje na našu kožu. Njegov uticaj nije dobar ni leti, ni zimi. Posebno što tom lošem uticaju tokom jeseni i zime mnogo doprinose i hladnoća i vlaga. Dermatološkinja dr Slađana Colić Hegediš nam objašnjava zašto je to tako.

„Vetar dovodi do dehidratacije površinskih slojeva kože, ali ako duže traje njegov uticaj, dolazi i do dehidratacije dubljih slojeva kože. To naročito osete ljudi koji već imaju suvu kožu i kožu sklonu ekcemima i alergijama”, kaže doktorka.

Međutim, naglasila nam je i da zdrava koža koja nema neke veće probleme, ipak zahteva posebnu negu u ovom periodu godine.

Pravilna nega u tri koraka

Dermatološkinja nam objašnjava da se pravilna nega i hidratacija kože sastoji iz tri koraka i da je važno je izabrati odgovarajuća i dobra sredstva za pranje lica, kao i dobru dnevnu i noćnu kremu.

„Retko kada se za dnevnu i noćnu negu koristi ista krema, to se uglavnom utvrdi uz savet dermatologa.  Obično je za dnevne kreme karakteristično da budu lagane, fluidne teksture, što žene koriste i kao podlogu za šminku. Dok su noćne kreme uvek malo bogatije i sa masnijim podlogama, te noću služe i za hranjenje i za dubinsku hidrataciju.”

Važno je naglasiti da se vrlo često prave greške pri izboru sredstava za čišćenje kože.

„Savetujem da se koža pere sindetima, te da se ne koriste sapuni i ostala sredstva na bazi deterdženta i koja pene – jer to isušuje kožu. Sindeti su sredstva koja se ispiraju i ne penušaju se, niti imaju veštačke mirise, ali su sasvim dovoljni za pranje lica.”

I sindeti se biraju u zavisnosti od tipa kože, te nakon pranja lica dovoljno je naneti kremu koju koristite za to doba dana.

Micelarna

Doktorka nam je naglasila da se ogromne greške prave kada je u pitanju korišćenje micelarne vode, čija je upotreba naglo skočila poslednjih godina.

„Mi kao dermatolozi ne propisujemo micelarne vode kao obavezni deo nege lica, te smatram da se one preterano koriste. Pravilno korišćenje micelarne vode bi bilo ovim redosledom: micelarna, zatim pranje lica sindetom, pa tek onda krema.”

Žene je često koriste samo da bi skinule šminku kada dođu kući, nakon čega ne nanesu ništa. Micelarna voda zatim isparava, te pospešuje dehidrataciju.

„Javljaju mi se pacijentkinje koje pre nisu imale problema sa kožom, ali upravo zbog prekomerne upotrebe micelarne vode, pogotovo u zimskom periodu, one pogoršavaju stanje svoje kože i još više je isušuju.”

Iako su mnogi u zabludi da je micelarna voda upravo tu da nam hidrira lice, ona u stvari ima potpuno suprotan efekat.

Maske za lice

„Ako govorimo o zdravoj koži koja nema neke dodatne probleme, nije potrebno koristiti maske. Posebno ukoliko je krema odgovarajuća i stavlja se svaki dan.”

Što znači da u svakodnevnu, rutinsku negu nije potrebno dodavati te maske, osim ukoliko nemate neke veće probleme. Tada uz konsultaciju sa dermatologom, možda i dobijete neke preporučene maske.

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram