Rumunka obilazi svet i fotka najlepše anonimne devojke – ovu je slikala u Srbiji

atlas lepote
Foto: Shutterstock

Ko su one?

Mihaela Norok je fotografkinja iz Rumunije koja je odlučila da svetu pokaže žensku lepotu u njenom najlepšem – prirodnom obliku i u svoj svojoj raznolikosti. Zato je Mihaela godinama obilazila planetu fotografišući žene i devojke iz raznih mesta, i to one anonimne, uglavnom slučajne prolaznice.

Ona je bez fotošopa i filtera hvatala lepotu koja nije jednolična, uniformisana, onu koja se ne može ukalupiti. U okviru njenog projekta Atlas lepote objavljeno je više stotina portreta, a među devojkama koje su se našle pred Mihaelinim objektivom ima i onih iz Srbije.

Jedna od njih je Anđela.

„Upoznala sam Anđelu na obali reke Save, mestu gde se mnogi Beograđani sunčaju tokom leta. Primetila sam da i u trenucima opuštenosti većina Srpkinja zrači snagom i samopouzdanjem“, navela je Mihaela uz Anđelinu fotografiju.

Druga Srpkinja koja se našla u prestižnom Atlasu lepote je Sara, koja je rođena i odrasla u Parizu u srpskoj porodici.

„Uhvatila sam lepotu žena u brazilskim favelama, surovim delovima Kolumbije, u iranskoj džamiji, na Tibetanskoj visoravni, u najvećem budističkom hramu Mjanmara, u Amazonskoj prašumi, ali i u fensi delovima Oksforda, u centru Njujorka ili u predgrađa Sidneja. U preko 50 odsto slučajeva to su slučajni susreti na ulici, a dešava se i da odaberem neku tipičnu lokaciju za tu kulturu ili za tu ženu i pokušam da stvorim priču o njoj i njenom okruženju”, kaže Norok.

Dodaje da fotografisanje može trajati od 30 sekundi, ako je u pitanju slučajna žena na ulici, do sat vremena ako je ženu prethodno pronašla i sa njom dogovorila susret.

„Trudim se da se ona oseća posebno, ponosno i jedinstveno. Služim se sa pet jezika, ali u nekim zemljama komunikacija se zapravo svodi na govor tela.“

Mihaela kaže i da su žene različito spremne za fotografisanje.

„U nekim oblastima, kao u Bangkoku, sve su rekle da. U Medeljinu u Kolumbiji većina devojaka se plašila da ih fotografišem iz straha od kidnapovanja.”

Ona kaže i da najviše voli da fotografiše prirodna lica, bez mnogo šminke, i da uhvati taj trenutak iskrenosti i spokoja koji je tako specifičan za žene.

Njena želja je da Atlas lepote bude doživotni projekat koji promoviše lepu stranu čovečanstva i daje dopinos, ma koliko mali, boljem svetu.

*

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram