Rijanina nova naslovnica Voga ulazi u istoriju

Rijana
Rijana: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na novoj naslovnoj strani britanskog izdanja magazina Vog Rijana nosi durag - simbol snage, otpora i autentičnosti crnih žena.

Dugogodišnji Rijanini frizeri Jusef Vilijams i Nafia Vajt su se potrudili da prouče istoriju i zavirili su u priče o stilu žena iz Afrike i njihovoj vizualnoj kulturi. To im je pomoglo da zajedno sa šminkerima i dizajnerom Stivenom Džonsom, naprave stajling za novu naslovnicu Voga.

Rijana
Rijana; Foto: Steven Klein/Vogue/Conde Nast

Rijanina odluka da nosi durag šalje važnu poruku, jer se ovaj detalj nekada koristio da bi prikrio lepotu crnih žena, njihove pletenice, kovrdže i dredove, a danas je simbol otpora i autentičnosti.

Pročitajte još:

Durag su u istoriji nosile robinje, a danas članice „Black power“ pokreta. U nekim američkim srednjim školama je čak bilo zabranjeno nositi ga, ali je to pravilo vremenom odbačeno.

„Ta tkanina je prihvaćena kao simbol lepote crnih žena, i nošena je na ulicama, pistama, crvenom tepihu… Sada, u maju 2020, durag se prvi put pojavljuje na naslovnici britanskog Voga“, piše kolumnistkinja Fanmi Feto koja se bavi lepotom u Vogu.

Kako su objasnili urednici tog magazina, ovo je bila Rijanina ideja, a durag koji nosi je dizajnirao Stiven Džons.

„Prolazili smo sa Rijanom kroz razne arhive i vizualne reference da bismo našli pristup. Onda mi je iznenada u dva ujutru stigla poruka preko WhatsAppa – kako bi bilo da idemo s duragom“, otkrio je Džons.

CFDA dodela nagrada 2014.
CFDA dodela nagrada 2014. Foto: : LFI/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Ovo nije prvi put da je pevačica nosila durag. Pre šest godina je oduševila obožavaoce kada se ne crvenom tepihu pojavila u haljini Adama Selmana sa duragom od Svarovski kristala, a 2016. je na dodeli MTV VMA nagrada nosila crno-belu kreaciju Moses Gauntlett Cheng.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram