Reči Pjera Kardena o Srbima koje će se uvek pamtiti

Foto: EPA/YOAN VALAT

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden, preminuo je u utorak u Neiju, pored Pariza, u 98. godini, a Srbi koji žive u Parizu su tim povodom objavili sećanje na Kardenovu posetu Beogradu i glamuroznu modnu reviju upriličenu na Belom dvoru.

Nakon modne revije, legendarni francuski kreator je u intervjuu za Večernje novosti, između ostalog izjavio da su Srbi jedan od najlepših naroda na svetu.

Pjer Karden je rođen 2. jula 1922. godine u San Bjađu u Italiji kao Pjetro Konstante Karden, a na modnoj sceni se, kao kreator visoke mode, pojavio prvi put 1950. godine.

Pročitajte još:

Od tada, Karden je gradio svetsku karijeru u sferi visoke mode i industrijskog dizajna.

Najveći uspeh i svetsku afirmaciju je doživeo tokom 60-ih kada je svojim futurističkim dizajnom i geometrijskim formama najpre šokirao svet, a potom afirmisao svoj kreativni izraz i stil poznat po tome što u prvi plan nije stavljao oblik ženskog tela već odeće.

Pjer Karden je dizajnirao satove, automobile i enterijere, najviše futuristički nameštaj, a 1991. godine je kupio i poznati pariski restoran „Maksim“.

Dobitnik je brojnih svetskih nagrada i priznanja, između ostalih francuske Legije časti i orden viteza umetnosti, kao i italijanski orden reda viteza Republike, a 1991. godine je proglašen ambasadorom dobre volje UN.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram