Recept za domaće ulje za suvu kožu nakon sunčanja

Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Miris koji hrani kožu.

Lavandin miris mnoge nas podseća na detinjstvo i one mirišljave krpene zavežljaje ispunjene lavandom koje su naše mame držale u ormanima.

Sada kad smo odrasli ovu ljubičastu biljku koristimo u gelovima za tuširanje, šamponima i sličnim proizvodima, a ulje za telo od lavande i so za kupanje možete da napravite i sami.

Dobro je da znate i razliku između lavande i lavandina, koji se često mešaju.

Prava lavanda cveta dvaput godišnje, od juna do septembra.

Grm je okrugao i visine do 60 centimetara, a u razdoblju cvetanja visina grma iznosi do 120 centimetara. Prava lavanda koristi se za dobijanje kvalitetnog eteričnog ulja, u prehrani i kozmetici.

Foto: Olena Afanasova / Alamy / Alamy / Profimedia

Lavandin cveta od juna. Grm u cvetu je obešenog izgleda, veličine 80 do 120 centimetara, a prilikom cvetanja može da poraste i do 150 centimetara.

Ulje od lavandina je mirisom slično lavandi, ali oštrije, najviše zbog veće količine kamfora.

S druge strane, ima jače antibakterijsko delovanje na kožne infekcije, za razliku od prave lavande, pa se češće koristi u kozmetici od lavande.

Sami vrlo lako možete da napravite ulje za telo od lavande koje se koristi za ublažavanje grčeva i nervoze kao i za negu i obnovu kože.

Kao baza najčešće se koristi maslinovo ili suncokretovo ulje. Maslinovo se ulje za razliku od suncokretovog puno teže upija u kožu, ali suncokretovo nije toliko hranjivo kao maslinovo, pa je na vama da odaberete.

Ule za telo od lavande – sastojci:

bazno ulje (maslinovo ili suncokretovo)
cvetovi lavande

Postupak:

Čistu staklenu flašu do dve trećine napunite cvetovima lavande te do vrha prelijte uljem.
Flašu stavite na sunčano mesto te je narednih mesec dana svaki dan lagano protresite.
Nakon mesec dana ulje procedite kroz gusto sito ili gazu, čime ćete dobiti čisto ulje bez ostataka bilja.

Savet

Poželjno je nakon dva do tri dana ulje bez mućkanja još jednom procediti kako bi izbegli da dobijete mutno ulje s talogom. Dobijenu smesu čuvajte na tamnom i hladnom mestu (nije potrebno da ga čuvate u frižideru) i iskoristite ga u roku od godinu dana, piše Zadovoljna.hr

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram