Raf Simons u Pradi – pojačanje koje je uzdrmalo svet mode

Moda i lepota 23. feb 202015:22 > 27. feb 2020 20:01
Raf Simons u Pradi! Foto: Profimedia.rs

Kraj Milanske nedelje mode, uz paniku od korona virusa zbog koje su neke revije održane iza zatvorenih vrata, obeležila je vest da belgijski dizajner Raf Simons postaje kreativni direktor Prade.

Raf Simons će, kao nova važna karika brenda Prada, od drugog aprila voditi tu modnu kuću zajedno sa Mijučom Pradom koja ostaje glavni kreativac. Prva zajednička kolekcija će im biti proleće-leto 2021. Ovaj potez je izazvao velike turbulencije u svetu mode jer iako su slične saradnje trend u toj industriji, kolaboracija Prade i Simonsa potpuno menja igricu jer dizajneri nisu poznati po tome što vole da dele slavu niti autorski pečat svoje estetike.

Gospodin Simons ima 52 godine i do skora je bio glavni dizajner Calvin Kleina. Tu poziciju je napustio u decembru 2018. a pregovori sa Pradom su trajali duže od godinu dana. Najavljeno je i da će imati podjednake odgovornosti.

Pročitajte još:

Mijuča Prada je u 71. godini života negirala navode da planira da se povuče i uživa u penziji. I ona i Simons žele da nađu način da Prada ne izgubi kreativnost u trenutku kada su u modi postali važniji finansijski izveštaji nego originalnost i kvalitet.

– Modna industrija se sve više kreće ka brisanju kreativaca. Sve češće primećujem snažne biznise bez jake kreacije. Mijuča i ja ne pristajemo na to, a znam i da se mnogi drugi dizajneri na slažu s takvom situacijom. Mislimo da u ovom biznisu ne smemo zaboraviti na kreativnost – rekao je Simons koji neće raditi brend Miu Miu i nastaviće da dizajnira za svoju liniju.

Prva zajednička kolekcija Rafa Simonsa i Mijuče Prade biće prikazana na Milanskoj nedelji mode u septembru.

Mijuča Prada se porodičnom biznisu priključila još 1978. godine i tada je bila čvrsto rešena da modernizuje brend plašeći se da će Prada ostati upamćena samo po kvalitetnim, ali dosadnim kožnim tašnama. To je uspela tek 1985. kada je lansirala čuvene najlon tašne koje su postale hit. Od tada je ostala dosledna svojoj ideji da pravi originalnu luksuznu garderobu koja iskače iz proseka, ali da paralelno sa tim Prada pravi ozbiljan novac.

Raf Simons je bio glavni dizajner Jil Sander, pa Diora, ali je 2015. napustio francusku kuću i posle toga je počeo da radi za američki Calvin Klein.