Priča o omiljenim cipelama princeze Dajane koje su danas statusni simbol

Dajana
Foto: Peter Nicholls / News Licensing / Profimedia

U modelu Jimmy Choo stigla je na Labudovo jezero.

Danas je Jimmy Choo poznati brend, a zvezde, od Dženifer Lopez do princeze od Velsa, spadaju među fanove ovih luksuznih cipela. Osoba koja je podigla Jimmi Choo na pijedestal bila je princeza Dajana.

Konkretno, to se desilo kad je bivša princeza od Velsa obula par svetlo plavih satenskih sandala Jimmy Choo, uz blistavu mini haljinu Catherine Walker i tako stigla na balet Labudovo jezero u Rojal Albert Hol u junu 1997.

Dajana
Foto: James McCauley / Capital pictures / Profimedia

„Zaista je za nas tada sve krenulo“, rekla je ranije kreativna direktorka brenda Sandra Choi.

Model „slingback“ sa kaišićem iznad pete je predstavljao hrabriji izbor za Dajanu, koja je uspostavila blisko prijateljstvo sa Čuom nakon što je počeo da dizajnira cipele za nju početkom 90-ih. Tada on je počeo da je posećuje u njenoj kući u Kensingtonskoj palati (malezijski dizajner cipela je kasnije napustio brend 2001).

Kao i kod mnogih cipela prilagođenh Dajani tih godina, i ove su napravljene posebno tako da odgovaraju njenoj bebi plavoj haljini.

Dajana
Foto: James McCauley / Capital pictures / Profimedia

„Ovo je bilo uobičajeno 90-ih, ako ste radili sa nekim modnim dizajnerom, vaše cipele su se savršeno slagale uz njegovu kreaciju“, objasnila je Choi. Bivša princeza od Velsa uvek je želela da joj štikle imaju pravu notu, zbog čega su satenske sandale bile relativno jednostavne u poređenju sa blistavim ukrasima na njenoj haljini.

Choo
Kopija Jimmy Choo cipela koje su pravljene za princezu Dajanu, Foto: Shen Shi / Zuma Press / Profimedia

„Dajana je uvek odlično balansirala svoj izgled, uzimajući u obzir sve detalje – ako je izgledala smelije, obuća je morala biti prefinjenija. Kada bi joj haljina bila jednostavna, dodala bi neki detalj na svoju obuću ili detalje“, kaže Choi.

Dajana
Foto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Visina štikle takođe se povećavala tokom godina kako je sticala samopouzdanje (baš kada je i njen izbor nakita postao hrabriji).

„Kada je prvi put počela da nosi Jimmy Choo, to su bile niže potpetice od oko 6 cm, ali kako je vreme odmicalo ona je počela da šeta više štikle“, objašnjava Choi.

Danas je ovaj model obuće hit, a s obzirom na to da je stil lejdi Dajane bezvremenski, neki komadi koje je rado nosila su ostali popularni i ne podležu nestalnim trendovima koji dolaze i prolaze.

***

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram