Pismo u kojem je princeza Dajana naslutila kako će umreti

Poznati 27. jun 202109:45 > 10:14
Princeza Dajana
Foto: Arthur Edwards / News Licensing / Profimedia

Princeza Dajana poginula 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći. Ali, kasnije su počele da kruže teorije zavere o ubistvu princeze, zbog čega je britanska policija ispitivala princa Čarlsa. A sve je pokrenulo jedno pismo.

Skoro deceniju nakon Dajanine smrti, 2005. godine, policija je ispitivala princa Čarlsa u okviru „operacije Pedžet“. Operacijom su pokušali da istraže niz teorija zavera o pravom uzroku Dajanine nesreće.

Tadašnji šef Skotland Jarda, Džon Stivens, rekao je da je istragu pokrenula beleška koju je Dajana napisala 1995. godine.

„Moj suprug planira ‘nesreću’ s mojim automobilom, otkazivanje kočnica i ozbiljnu povredu glave“, napisala je.

Dajana je navodno verovala da Čarls želi da ona nestane kako bi mogao da se oženi jednom od dadilja prinčeva Vilijama i Harija. Ime dadilje bilo je Tigi Ledže-Burke.

Nakon što je beleška objavljena u medijima, Čarls je ispitivan zbog moguće veze sa nesrećom princeze Dajane.

„Da, izneti su navodi o princu od Velsa i drugim članovima kraljevske porodice, ali morali smo da pronađemo ili ispitamo postojeće dokaze pre nego što smo mu se obratili sa formalnim pitanjima“, rekao je Stivens.

„Nismo pronašli druge dokaze koji potvrđuju scenario naveden u Dajaninoj belešci. Ostala nam je samo beleška, koja sama po sebi nije bila dovoljna da Čarlsa učini formalnim osumnjičenim“, dodao je detektiv.

Stivens je rekao da je pitao Čarlsa zašto bi Dajana napisala takvu belešku.

„Nisam znao ništa o belešci dok nije objavljena u medijima“, navodno je rekao Čarls.

Na pitanje da li je znao da se Dajana tako osećala, princ Čarls je odgovorio „ne“.

Tokom godina izašlo je više informacija o smrti princeze Dajane i nesreći u Parizu. Vozač Henri Pol i Dajanin dečko Dodi Fajed su odmah stradali, ali prema novim izveštajima, Dajana je i dalje bila svesna kada je pomoć stigla.

Vatrogasac Ksavijer Gurmelon rekao je da je Dajana, kada je stigao na mesto nesreće, bila još uvek živa.

„Govorila je na engleskom i rekla je: ‘O, Bože, šta se dogodilo?’ Mogao sam to da razumem, pa sam pokušao da je umirim. Držao sam je za ruku“, rekao je.

U to vreme Gurmelon nije znao da je to bila Dajana.

„Video sam da je to bila prelepa žena i da nije imala ozbiljne povrede na licu. Nije krvarila tada, ali je bila skoro u nesvesti i imala je poteškoće sa disanjem. Prvih minuta izgledala je dobro. Tako sam počeo da razgovaram sa njom na engleskom, govoreći da sam lekar i da je hitna pomoć na putu i ​​da će sve biti u redu“, rekao je.

Kasnije je potvrđena smrt princeze Dajane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram