Pitali smo hirurga: Koliko silikona je previše silikona

Koliko silikona je previše silikona? Foto: KP PICTURES / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Estetske korekcije definitivno više nisu tabu i ljudi se sve češće odlučuju na neki zahvat. Ono što je uvek glavno pitanje je - koliko silikona je zapravo previše silikona?

Razgovarali smo na tu temu sa stručnim licem, dr spec. Urošem Radivojčevićem koji nam je objasnio da danas ne postoji velika opasnost od posledica pogrešne veličine silikona po zdravlje. Ipak, da ne biste pravili greške i izgledali vrlo neskladno, hirurg nam otkriva kako se zapravo bira prava veličina imlantanta.

„Imamo dve vrste implantanta – anatomski i okrugli koji se biraju zavisnosti od lokalnog nalaza i želje pacijentkinje kakav izgled želi da postigne, da li je to naglašeniji dekolte ili prirodan izgled. Ono što ipak diktira veličinu je širina grudnog koša”, ističe dr Radivojčević.

Mere se uzimaju pre operacije i na osnovu širine grudnog koša koriste se implantanti određenog prečnika, jer kako hirurg tvrdi – ta širina mora da se popuni. Nije preporučljivo da implantat bude širi od toga.

„Drugi parametar je projekcija, odnosno visina samog implantanta. Što otprilike znači koliko implantat ide napred, to jest koliki će da bude dekolte. Kada posmatramo iz profila postoji umereni, visoki i ultra visoki profil.”

Naravno sve zavisi od pregleda lekara gde se procenjuje i kvalitet kože, spad dojke, odnosno mišića dojke kao i prostor koji treba da se popuni.

Vrlo često kada ugledamo devojku sa silikonima koji deluju kao da su preveliki u odnosu na njeno telo, zapitamo se da li je bole leđa ili da li oseća opterećenje na kičmi, kao što je to slučaj kod mnogih žena sa velikim prirodnim grudima. Doktor nam je objasnio da je to vrlo retko slučaj.

„Implantanti novije generacije su punjeni takvim gelom da je on ultra lak. Tako da ekstremno veliki mogu potencijalno da prave problem, ali to mora da bude baš esktremni slučaj.”

Ipak, dešava se da pacijentkinje imaju te ekstremne zahteve, te ukoliko odaberu preveliki implantat mogu se javiti problemi pri zarastanju rane ili pritisak na ranu. Što se tiče samog zdravlja, to ipak neće naškoditi telu.

Takođe, status kožnog pokrivača diktira veličinu, te kod devojaka koje imaju izuzetno male dojke, prisutno je istezanje kože što znači da to predstavlja ograničenje veličine.

Zaključujemo da ako se ne posluša savet lekara i odabere pogrešna veličina implantata, to će se najviše odraziti uglavnom na estetski rezultat.

***

Bonus video: Strah od zubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram