Dermatolog: Pomaže li krema za hemoroide protiv podočnjaka

podočnjaci
Prirodno rešenje za podočnjake; Foto: Profimedia.rs

Isprobali smo svi makar jednom pomaže li pasta za zube kad iskoči bubuljica, može li limunov sok da ublaži fleku na licu ili da li će kokosovo ulje skinuti jednu boru. Zato smo najpopularnije narodske lekove za kožu stavili pod lupu dermatologa.

Krema za hemoroide protiv podočnjaka

Među nabizarnijim trendovima izdvaja se krema za hemoroide kao pomoć za podočnjake. Mnoge svetske zvezde, među koima su Sandra Bulok i Kim Kardašijan, uzdaju se u moć ove kreme kojom se bore protiv podbulosti i otečene kože u predelu očiju, pa tvrde da su ih rezultati oduševili već nakon prvog nanošenja.

„Kreme koje se koriste za lečenje hemoroida deluju na sužavanje krvnih sudova i zaista smanjuju otok kože. Međutim, ne bih savetovala da se ovakvi preparati nanose na kapke i oko očiju. Poznato je koliko je ovo područje osetljivo, a ove kreme mogu izazvati kontaktne alergijske reakcije kože i konjuktivitis“, tvrdi naša sagovornica dermatolog Svetlana Minić.

Pasta za zube protiv bubuljica i akni

Otkad znaš za sebe znaš i da kalodont važi za prvu pomoć kad iskoči ona jedna iritantna bubuljica. Onda je obavezno njim namažeš i, čim prođe nekoliko sati, čini ti se da je situacija mnogo bolja.

„Zbog prisustva sode bikarbone i drugih adstigentnih supstanci pasta za zube suši kožu. Ona će, dakle, sasušiti promenu, ali zaista nije lek za bubuljice. Akne nastaju zbog pojačanog lučenja sebuma u koži, tako da sasušivanje nije lek, ali može da pomogne. Ako postoje uslovi, bubuljice će se pojavljivati na drugim mestima, a često se i na postojećoj promeni ponovo pojavi nova“, kaže Minić.

Limunov sok protiv fleka na licu

Poznato je da limun mnogi koriste kako bi se rešili onog neprijatnog žutila na noktima od česte upotrebe laka, ali i ako na licu imaju poneku flekicu.

„Limunska kiselina ima blago keratolotičko i antiinflamatorno dejstvo, što zapravo znači da izaziva ljuštenje površnog sloja kože, umiruje crvenilo i fleke se povlače. Ona se inače koristi kao površni piling u različitim koncentracijama, zajedno sa drugim AHA kiselinama, a može se naći i u kremama za svakodnevnu negu“, kaže Svetlana Minić.

Pročitajte još:

Kokosovo ulje protiv bora

Jedan od trikova koji žene naročito vole je tapkanje kokosovog ulja na kritična mesta podložna borama. Onda se obično pred spavanje naoružamo ovim darom prirode, uverene da će biti sjajna zamena za skupe kreme i kozmetičke tretmane.

„Ulja na kožu deluju okluzivno, što znači da se na njoj formira sloj koji ne dozvoljava gubitak vode iz površinskog dela. Kako se voda zadržava tu, onda ti najpovršniji slojevi nabubre i koža tada izgleda jedrije i bore su manje uočljive. Takav efekat se može postići i sa drugim velikim molekulima kao što su kolagen ili hijaluron, ali to je u suštini samo estetski efekat. Nema nikakvog regenerativnog dejstva i u roku od nekoliko sati taj efekat se gubi“, tvrdi dermatolog Svetlana Minić.

Glinom protiv masne kože

Glina
Glina pomaže kod masne kože; Foto: Profimedia.rs

Žene koje imaju masnu kožu znaju šta je velika muka. I kad stave običnu kremu i kad stave puder, kritična T-zona se nakon samo sat, dva iritantno zasija. Zato spas često potraže u glini.

„Odavno je poznato da preparati na bazi gline deluju blagotvorno na masnu kožu. Osnovni problem s tim tipom kože je povećano lučenje loja, tj. sebuma, a glina izvlači višak te masti iz kože. To je pak isključivo kozmetski efekat jer glina ne utiče na mehanizme produkcije sebuma, koji su hormonski regulisani i za to se moraju koristiti dugačiji preparati“, savetuje naša sagovornica.

Svakako je najpametnije zbog problema s licem javiti se stručnjaku, ali jasno je i da mnogi narodski lekovi za kožu ponekad mogu biti fina zamena skupim preparatima i tretmanima.