Pet razloga zbog kojih žene stare brže od muškaraca

žena ogledalo lice
Zašto žene brže stare, Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Činjenica je da žene stare brže od muškaraca, a za to postoji pet ozbiljnih razloga:

Žene pate od stresa više od muškaraca

Žene su sklonije mentalnim slomovima, posebno ako su vezane za posao – prema tvrdnjama dr Džudit Mohring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve objašnjava. Hormonske fluktuacije su povezane sa depresijom. Štaviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Stalni stres neminovno dovodi do preranog starenja.

Žene koje su se porodile brže stare

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Džordž Mejson dokazala je da trudnoća čini da žena izgleda 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere od onih koje nikada nisu imale decu. Što su vam telomeri kraći, izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 25 odsto deblja od ženske kože. Procenat se može razlikovati od osobe do osobe, ali opšta cifra ostaje ista. Međutim, iako je na muškim licima manje bora, one koje su tu su dublje od ženskih.

Nivoi testosterona su različiti

Estrogen je odgovoran za mladalačko žensko lice, dok je testosteron tipičan za muškarce. Visok nivo testosterona usporava starenje. Iako estrogen takođe služi kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato žene prve dobiju bore.

Menopauza uzima svoj danak

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kada žene prolaze kroz menopauzu, njihova tela prestaju da proizvode količinu kolagena kao nekada. Ovo prouzrokuje gubitak elastičnosti kože, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram