Pet ključnih faktora za odabir idealnog karmina

karmin
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Izbor će ići lakše uz prave savete.

Nemoguće je pronaći ruž za usne koji će svima odgovarati. Svaka od nas ima jedinstven ukus. Koliko puta vam se neki karmin svideo na reklami, a kada ste ga probali, to ipak nije bilo to, a ne znate zašto? Ruž je super, kvalitetan, a nešto tu ne odgovara, nekako ne ide uz vaše lice. Dobar karmin može vam dati romantični, glamurozni ili pak otkačeni izgled. Kako izabrati pravi koji će vam postati omiljen i koji vas nikad neće izneveriti? Na sajtu Mogu ja to sama izdvajaju nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju pri odabiru.

Boja kose

Nepisano pravilo je da plavušama više odgovaraju ruževi boje mesa, breskve, svetle cigle ili koralno crvene. Prema istom pravilu, smeđokose mogu odabrati sve nijanse ružičaste, ciklama i prozračno crvene nijanse, kao i boju lubenice, narandžasto-roze.

Crvenokose biraju sve nijanse bakarne, crvene, narandžaste, zlatno smeđe i narandžasto-žute tonove. Kada birate ruž neka vam smernica bude sredina donje usne i uvek ga isprobavajte po dnevnom svetlu, jer samo u tom slučaju dobićete odgovor pristaje li vam određena nijansa ruža ili ne. Ako je dobar na dnevnom svetlu, biće sigurno dobar i uveče.

Ton kože

Indikator da imate topli ton kože mogu biti vaše vene, odnosno njihova zelena boja. Zlatni nakit će najčešće izgledati bolje na osobama s toplim tonom kože. Uz takav ton kože najbolje idu svetlo roze, breskvičaste nijanse, bakarne i bronzane boje.

Hladni ton kože označavaju plave i ljubičaste vene. Na takvim osobama srebrni nakitizgleda bolje od zlatnog. Ukoliko imate hladan ton odgovaraće vam boje bobičastog voća, smeđkaste i nude boje, kao i boje vina.

Godišnje doba

Odabir ruža vam može zavisiti i od godišnjeg doba, odnosno, da li ste bledi ili preplanuli. Leti će vam lako biti potrebnija tamnija nijansa nego zimi. I nemojte se bojati jarkih boja. Svako može pronaći za sebe savršenu nijansu crvenog ruža i sa ponosom je nositi.

Željeni efekat

Ukoliko je vaša želja da vam usne izgledaju veće, odaberite sjajni ruž, dakle onaj koji nije mat, jer takvi ruževi daju efekat punijih usana. Možete ga staviti preko olovke nakon što ste lagano iscrtali usne.

Mat ruž za usne najčešće je najbolji odabir ako želite dugotrajniji ruž za usne koji vam se neće lako skidati. Baš na takvim ruževima često i piše da su dugo postojani.

Vodite računa, ukoliko birate mat ruževe, o tome da li su vam usne suve jer će vam mat ruž dodatnu isušiti usne.

Kremaste ili matirane boje ruževa najbolje idu ako ste u poslovnoj varijanti ili na nekoj drugoj dnevnoj aktivnosti. Nude boja je isto tako, odličan odabir ako imate dramatičnu i naglašenu šminku na očima.
Metalik ruževi najbolji su za one odvažne, ali se takođe preporučuju ženama s tankim usnama kako bi vizuelno izgledale veće.

Odabir ruža prema punoći usana

Ukoliko imate tanke usne izbegavajte tamne boje ruževa koji će dodatno naglasiti veličinu vaših usana. Metalik i kremasti ruževi najbolji su odabir za osobe s tankim usnama, dok matirani ruževi mogu naglasiti veličinu usana što u ovom slučaju nije nešto što želimo da postignemo.

Osobe s punim usnama treba da se klone jako svetlih boja ruževa, pogotovo ako su sjajne. One mogu dodatno vizuelno povećati usne što može biti problem ukoliko to nije efekat koji želite postići.

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram