Pet frizura koje najviše oštećuju kosu

Moda i lepota 02. mar 202113:01 > 11. maj 2021 12:09
frizure koje oštećuju kosu
Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Znamo da presa, figaro, farba mogu da oštete kosu, ali dlaka se lomi, a vlasi opadaju i od pojedinih frizura. Neke od njih su nam, nažalost, omiljene.

Konjski rep

Tužno, ali istinito – konjski rep nije dobar za našu kosu, mada nam je među omiljenim frizurama. Stilisti se slažu da je ova frizura najproblematičnija, pišu na sajtu RealSimple.com, što posebno važi ako rep stalno vezujete visoko i čvrsto, na isto mesto na glavi. Zbog toga je kosa u jednom istom delu stalno pod pritiskom, koža glave se povlači, pa se kosa kida i opada.
Konjski rep posebno nije dobar za farbane plavuše jer je njima kosa po pravilu krtija, suvlja i oštećenija, upozorava frizer Mišel Pasterski Mesen i dodaje da je bolje menjati mesto gde vezujete rep i koristiti elastičnije trake za kosu.

Visoka punđa

Uvijete kosu u punđu i odmah možete napolje, ali to nije dobro ako biste bujnu kosu. Slično kao i sa visokim repom, kod visoke punđe problem je što se isti deo kose – na temenu – stalno povlači, pa kosa propada i puca.

Preporuka frizera je da punđa bude što labavija i da bude niža, jer će tako manje oštetiti kosu.

Pročitajte još:

Kikice

Pletenice koje se rade od korena kose celom dužinom umeju da izgledaju lepo jer osveže stil, ali ako su ispletene previše čvrsto i mnogo su zategnute, to nikako nije dobro. Koža glave i koren dlake ne bi trebalo da vas bole posle pletenja, pa ih odmah raspletite ako se to desi.

Stilista za kosu Britani Džonson kaže da se kikice platu labavije, a da se frizura ne bi rasturila tokom noći, dobra ideja je kapica za spavanje od nekog svilenkastog materijala.

Ekstenzije

Bez obzira na tip, ekstenzije koje nisu urađene kako treba mogu da opterete koren dlake i da izazovu opadanje kose i pucanje. U najgorem slučaju, moguća je ćelavost u manjim pečatima. Zato ako baš želite da uradite nadogradnju kose, izaberite proverenog stručnjaka, a kosu perite dvaput nedeljeno da bi ste sasvim smanjili eventualna oštećenja.

Oblikovanje mokre kose

Ako kosu budete stilizovali dok je još mokra, vrlo verovatno ćete je oštetiti. Kosa je tada najugroženija, nije elastična kao kad je suva i veći je rizik da će vlas pući ako je tretirate figarom ili presom za ispravljanje kose ili je vežete u rep ili punđu.
Zato kosu prvo posušite frotirskim peškirom, a onda je najbolje ostavite da se prirodno osuši na vazduhu, pa je tek onda oblikujte po želji. U suprotnom, možete da je produvate fenom, ali bi bilo dobro da pre toga nanesete neki preparat za zaštitu od toplote.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram