Pariska ikona mode stiže u Beograd

Blanka Li
Foto: Michael Baucher / Panoramic / Profimedia

Na pariskoj reviji visoke mode čuvenog brenda Chanel, koreografkinja Blanka Li je još jednom održala lekciju majstorskog, minimalističkog, klasičnog stila u kom je blistala.

U širokim belim pantalonama i tamnoplavom džemperu na pruge sa mitskim Chanel 5 logotipom i malom srebrnom torbom istog brenda – jednostavna i besprekorna odevna kombinacija Blanke Li bila je povod za brojne naslovne strane.

Najšira publika Blanku Li poznaje kao saradnicu Pedra Almodovara, koja je kreirala pokret i gestikulacije svih njegovih filmskih junaka. Oni koji prate modu, znaju da je upravo ona jedan od ambasadora sa najdužim stažom u modnom carstvu legendarnog Karla Lagerfelda sa kojim se družila do njegove smrti, još od devedesetih. Njihova saradnja je počela 2008. u okviru čuvenog Bala ruža u Monaku.

Blanka Li
Foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Ipak, Blanka je po profesiji glumica, igračica i koreograf. Beogradska publika je njen rad otkrila te iste 2008, naravno – na Beogradskom festivalu igre. Tada je izveden „Vrt zemaljskih uživanja“, hrabar komad čije jarke boje i nadrealne scene neodoljivo podsećaju na Almodovarovu estetiku. Ispraćen ovacijama, ovaj komad se još dugo prepričavao u Beogradu.

Blanka Li je, inače, rođena u Granadi 1964, a 2019. je izabrana za člana francuske Akademije lepih umetnosti, u novoj sekciji za koreografiju. Zapravo, odmah nakon Jiržija Kilijana. Od nedavno, ona obavlja i funkciju direktora legendarnog Teatra Kanal u Madridu.

U centar pažnje svetske kulturne javnosti, dospela je i 2021. kada je na Filmskom festivalu u Veneciji dobila Zlatnog lava za najbolje VR iskustvo.

Blanka Li
Foto: SGP / ddp USA / Profimedia

Blankin „Pariski bal“ izveden je zatim u pariskom Teatru Šajo, a izvođenja je pratilo više od 350.000 ljudi. Kostime za ovaj VR spektakl je potpisala, takođe, modna kuća Chanel. Baš taj komad, izvodi se tokom marta kao prethodnica 20. Beogradskom festivalu igre, i to u Bioskopu Balkan.

Sa složenom tehničkom opremom, scenografijom i svojim igračima, u Beograd će stići i Blanka Li, Špankinja neospornog talenta koja je uspela da dostigne internacionalni vrhunac u svom koreografskom radu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram