Papuče iz Zare koje su napravile pometnju u Srbiji

Black friday, crni petak, rasprodaja, kupovina, šoping
Foto: Nova.rs

Sveži modni trendovi neretko se naslanjaju na one stare, ali inspiracija za jedne Zarine papuče iznenadila je mnoge jer jako podseća na ono što su nosile naše bake i deke.

Na prvi pogled kombincija opanaka i kožnih cipela kakve su bile trendi osamdesetih i devedesetih – tako otprilike izgleda jedan model obuće u Zarinoj kolekciji.

Braon kožni komad ima pleteni rad i delom zaista podseća na srpsku tradicionalnu obuću. Ipak, deluje da tu ima i malo primesa cipela koje su muškarci rado nosili prethodnih decenija na ovim prostorima – udobne ravne kožne cipele sa obaveznim radom napred, a ponekad i sa kićankom. Bilo ih je obično u crnoj i braon boji, a u ponekim radnjama se mogu naći i danas, s tim što nisu toliko popularne.

A ovaj Zarin model već je stekao slavu, posebno kod nas, i to na društvenim mrežama. Naime, već se dele fotografije ovih papuča – uz napomenu da koštaju 7.000 dinara.

Inače, ovo nije prvi put da modeli koji nam dolaze iz sveta dosta liče na opanke, izdržljivu srpsku tradicionlanu kožnu obuću.

I iako opanak danas uglavnom nose ponegde u selima i u folklornim društvima, osim kod Zare, nešto slično smo videli i pre par godina na Nedelji mode u Parizu.

Tada su veliku pažnju sveta mode privukle neobične patike koje su manekeni prošetali pistom – patike nalik na opanke.
Modna kuća Loewe predstavila je tada za proleće 2018. model sa špicastim i zavijenim vrhom koje podsećaju baš na opanke. Kreator Džonatan Anderson opisao ih je kao obuću za žene koje stalno putuju, a kao inspiracija poslužile su mu čizme koje nose muškarci u Meksiku.

BONUS VIDEO: MODNI TRIKOVI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram