Ovaj tretman za kosu žene obožavaju, a uskoro bi mogao da bude zabranjen zbog velike opasnosti

kosa
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Kada je u pitanju stilizovanje i ravnanje kose, keratinski tretmani su hit već godinama, ali to bi moglo da se promeni već u aprilu 2024.

Keratin je uobičajen protein koji se nalazi u koži“, kaže dr Rebeka Hartman, docentkinja dermatologije na Harvard Medical School. Takođe, može da se nađe u kosi i noktima.

„U tretmanu keratinom, frizeri će koristiti toplotu da zaključaju keratinski proizvod u kosi“, dodaje Hartman.

„Prednosti upotrebe keratinskih tretmana na kosi su dodatni sjaja, smanjenje kovrdžanja i ispravljanje kose sa dugotrajnijim efektom“, kaže ona.

Foto: Free Belarus! / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali, istraživači pronalaze vezu između upotrebe proizvoda koji sadrže sastojke koje imaju mnogi tretmani s keratinom i štetnih efekata na zdravlje.

„Mislim da pravi problem nije sam protein keratina, koji je kao što sam spomenula u našoj koži, već drugi proizvodi koji bi mogli da budu u takvim tretmanima“, kaže Hartman.

„FDA razmatra zabranu proizvoda za ispravljanje kose koji sadrže ili isparavaju formaldehid. I zapravo, ljudi mogu da daju svoj komentar o tome. Naučnici će prikupiti komentare, a zatim do aprila doneti odluku.“

Istraživači su otkrili vezu između česte upotrebe hemijskih sredstava za ispravljanje kose i raka materice, posebno kod žena tamne puti, još 2022. Izloženost velikim količinama formaldehida povezana je sa određenim vrstama raka, tvrdi Američko udruženje za borbu protiv raka.

„Vidimo porast određenog agresivnog podtipa raka materice, a žene tamne puti su zapravo pod najvećim rizikom od ovog agresivnog podtipa zvanog neendometrioidni rak materice“, kaže Hartman.

Ovo otkriće je dovelo do toga da FDA detaljnije analizira različite tretmane keratinom za koje se tvrdi da ne sadrže formaldehid, ali sadrže supstancu zvanu metilen glikol, koja se pretvara u gas formaldehida nakon što dođe u kontakt sa vazduhom, piše New York Times, a prenosi Cnbc.com.

Presa za kosu Foto: Shutterstock

FDA napominje da su potencijalni neželjeni efekti od kontakta sa formaldehidom i sličnim sastojcima:

Problemi sa očima ili iritacija

Vrtoglavica

Glavobolje

Bol u grlu ili grebanje

Mučnina

Povraćanje

Osip

Bol u grudima

„Postoji i zabrinutost zbog isparavanja. Ako salon nije dobro provetren, onda su svi u prostoriji zapravo izloženi formaldehidu kada se ovi proizvodi koriste“, kaže dr Hartman.

Određene države, uključujući Kaliforniju i Merilend, već su zabranile prodaju formaldehidnih proizvoda; mnoge kompanije će se suočiti sa ili izmenom sastojaka svojih proizvoda ili će biti povučene iz prodaje do 2025. u tim državama.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram