Oroton – najpoznatija haljina Đanija Versaćea koja je ušla u legendu

Foto: ANNA ZIEMINSKI / AFP / Profimedia

Kao da nosiš tečno zlato.

Metalik zlatne i srebrne haljine, u mini verziji, sada su u centru kolekcija za leto 2022. Iako ih viđamo svuda, inspirisane su čuvenom Oroton haljinom, koju je osmislio dizajner Đani Versaće 1980-ih, a dobila je ime po istoimenom materijalu.

„Zlatne devojke“ – tako je nazvana čuvena fotografija iz 1994. godine, koju bismo u šali mogli da definišemo kao zaslepljujuću. Napravio je fotograf Dag Ordvej, a na njoj se nalaze  supermodeli iz te ere. Toalete koje nose – Oroton haljine, zapravo tu sliku čine magičnom i daju iluziju da su manekenke prekrivene tečnim zlatom ili metalom. Iza Oroton haljine stajao je briljantan um Đanija Versaćea.

„Mit o telu“ koji je bio u osnovi njegovog stvaralaštva, vodio ga je ka ovoj ideji koja je slavila oblik ženskog tela. Žanijevo proučavanje novog, inovativnog materijala počelo je 1982. godine. Tada je angažovao nemačkog zanatliju  i majstora tražeći od njega da napravi tkaninu koja je mekana poput svile, ali koja se nekako približava teksturi metala. Rezultat je postignut sklapanjem malih metalnih diskova bez poveznica, pričvršćivanjem na metalnu mrežu u četiri različite tačke. Tkanina je delovala „tečno“ i savršeno je padala. Tako se rodio komad koji je ušao u modne udžbenike.

Oroton haljine se ne vezuju samo za supermodele, već i zvezde poput Dženifer Lopez, Blejk Lajvli, Kim Kardašijan.

Ovaj materijal se vratio na modnu pistu na kojoj su muze velikog Đanija Versaćea, povodom 20. godišnjice njegove smrti nosile pet Orton haljina. Karla Bruni, Klaudija Šifer, Naomi Kembel, Sindi Kraford i Helena Kristensen zatvorile su reviju za proleće/leto 2018. sa pet dugih svetlucavih haljina različitih krojeva.

Versace
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Od tog trenutka, Oroton opet zauzima centralno mesto u kolekcijama modne kuće Versaće, a ove godine u okviru kolekcije za proleće-leto 2022. su ga na njihovoj reviji nosile Dua Lipa i Madonina ćerka Lurd.

Lurd
Lurd Leon, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Materijal Oroton je takođe bio glavni protagonista jednog od najnovijih Versaće projekata saradnje sa brendom Fendi – Fendaće.

Fendaće
Fendace, Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povratak mini haljine Oroton

Fluidnost Oroton tkanine omogućila da se haljine od nje prave u različitim krojevima i dužinama, ali u poslednje vreme vlada pomama za mini verzijama, koje obožavaju i manekenke i influenseri, a tome doprinosi povratak trenda 60-ih.

Ova staro nova opsesija je rođena sa kolekcijom jesen/zima 2021-2022 i još uvek je veoma aktuelna na leto 2022.

Versace
Foto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

U velikoj meri je uticala na trendove, vraćajući u modu metalik zlatne i srebrne haljine, u mikro verzijama. Nose se uveče, ali i preko dana, posebno posle pandemije kad nam je svima bilo potrebno da povratimo sjaj koji se ugasio.

Versace
Foto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Sada smo se vratili maštanju i jedva čekamo da vidimo sledeću siluetu koju će Oroton poprimiti. Za svetliju budućnost.

***

Bonus video: Kako u beogradskom ateljeu nastaje jedan šešir

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram