Ona je jedna od najbolje obučenih žena sveta, a svojim hidžabom u obliku talasa je zasenila lepotice u Kanu

Foto:Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Somalijsko-norveška manekenka Rauda Muhamed pojavila se na čuvenoj Kroazeti zakopčana od glave do pete sa hidžabom na glavi. I oduševila je sve prisutne i očarala lepotom.

Sedme večeri 77. Kanskog festivala na premijeri filma The Apprentice“ pbile su brojne zvezde svetskog džet-seta, a jedna žena se posebno istakla na crvenom tepihu.

U pitanju je somalijsko-norveška manekenka Rauda Muhamed koja slovi za jednu od najbolje obučenih žena na svetu.

Rauda je na crveni tepih zakoračila sa hidžabom na glavi, što ne viđamo često na najznačajnijem filmskom festivalu. Ona je to tako savršeno ponela i uklopila u svoje modno izdanje da je sve prisutne zasenila lepotom.

Svetloplava kreacija koju je ponela Rauda je od teksturisane tkanine i sa predimenzioniranim detaljima u formi volana, a potpisuje je kineski brend Cheney Chan.

Foto:Defrance / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Poznato je da Rauda svoj hidžab nikada ne skida, ni za potrebe revija, kampanja ili fotografisanja za naslovne strane magazina i on je postao njen zaštitni znak.

Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Celokupan stajling je zaokružila naočarima za sunce.

Rauda se i veče nakon toga pojavila u crvenom izdanju, takođe sa hidžabom. Uz to, ukombinovala je i šešir.

Foto: Alberto Terenghi / ipa-agency.ne / IPA / Profimedia

Ova 33-godišnja lepotica detinjstvo je provela sa 11 braće i sestara u izbegličkom kampu u Keniji. Danas je ona i model i blogerka i aktivistkinja koja se bori za prava muslimanki.

Foto:SGP / ddp USA / Profimedia

Dok je bila dete u izbegličkom kampu, Raudi je bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje.

„Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila“, rekla je ona i dodala da u tom periodu nije mogla da zamisli kako izgleda sloboda.

Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

A onda je njena porodica dobila azil u Norveškoj. Rauda je tada imala osam godina, a njena ljubav prema lepoj odeći je nastavila da živi. Ipak, znala je da su joj šanse da radi u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je konstantno maltretirali jer je nosila maramu na glavi. I u Norveškoj su bili smešteni u izbeglički kamp u gradiću u kom je živelo samo 2.000 ljudi.

Prilagođavanje u novoj kulturi teško joj je palo.

Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kad se napokon sa porodicom iz tog malog grada preselila kod bake u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. je počela da objavljuje fotografije svojih autfita na Instagram, gde je jako brzo skupila 141.000 pratilaca. Postala je model 2019. i radila za brendove kao što su Max Mara i Cartier, a paralelno je učila da postane psihoterapeutkinja.

U aprilu je za nju čuo ceo svet, pošto je unikatnim selfijem reagovala na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloletnim devojkama biti zabranjeno u toj zemlji. Njena slika je izazvala pravu buru.

„Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osećam se kao da vičem na gluve.“

Kad je stil Raude Mohamed u pitanju, nije slučajno što važi za jednu od najbolje obučenih žena sveta, a devojke širom planete, sa hidžabom i bez njega, upijaju njene autfite kao inspirativni modni udžbenik. Evo i zašto…

View this post on Instagram

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

View this post on Instagram

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram