Novi trend baca u očaj žene sa istetoviranim obrvama

Obrve
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Šminkanje obrva odlazi u prošlost.

U svoj svojoj nevidljivoj slavi, izblajhane obrve mogu biti najtransformativniji potez koji možete da učinite ovog leta.

Da bi vam bilo jasnije, nema potrebe tražite dalje dokaze od ovonedeljne revije Marka Džejkobsa za jesen 2022. godine, gde je cela ekipa modela — uključujući Belu i Điđi Hadid — ofarbala svoje obrve do skoro neprepoznatljivog efekta.

„Blajhane obrve daju licu futuristički efekat“, objašnjava vizažistica Dajan Kendal, koja je uparila nevidljive obrve sa neutralnim tenom i praznim pogledima na Džejkobsov zahtev da lepoti pruži „gotički element“.

Stvar je u tome što, koliko god vanzemaljske mogu biti, blajhane obrve vladaju pistom više nego što mislite.

Od preobražaja obrva Kendal Džener za jednu noć za Met Gali do nedavnog ulaska Džulije Foks u teritoriju bez obrva, grafičkog krilatog ajlajnera, zvezde jure da dohvate pakovanje blanša i isprobaju novi trend.

Nema veze što je sa preko 125 miliona pregleda na TikTok-u, generacija Z već svuda u #bleachedBrows look-u.

Šminkeri Isamaja Frenč i Vilijam Skot vode Vogue kroz lepotu izbeljenih obrva i savetuju kako da bezbedno izbelite svoje obrve peroksidom kod kuće, bez obzira na to da li želite da se nađete na blagom žutom ili arktičko belom spektru.

U čemu je privlačnost izblajhanih obrva?

„Ne shvatate uticaj obrva na lice dok ih se ne rešite“, kaže Isamaja Frenč.

„Obrve izražavaju mnogo emocija i artikulišu mnogo stvari iz nečije ličnosti. Za profesionalce, koji često izbeljuju svoje obrve, to je provokativno sredstvo za promenu oblika i poruke.

„Skoro svaki put kada izblajham nečije obrve po prvi put, oni ne mogu da prepoznaju sebe u ogledalu“, nastavlja ona. „Stvori se prazno platno i mislim da većina ljudi voli taj uzbuđujući osećaj da mogu da budu potpuno druga osoba.“

Kako izblajhane obrve utiču na lice?

Dok će vaše celo lice izgledati drugačije, oči će se najradikalnije promeniti.

„Naše obrve daju strukturu našem licu tako što definišu linije kostiju ispod njih, a često izbeljene obrve čine da oči izgledaju zaobljenije ili veće jer nam je dozvoljeno da vidimo ceo prostor koji zauzimaju bez obrva“, objašnjava šminker Vilijam Skot.

„Ovaj izgled je sjajan način da sebe vidite novim očima jer može otkriti aspekte naše lepote koje ne možemo uvek da vidimo ili naglasimo punim obrvoma, na primer gde je nečija očna duplja najdublja.“

Kako izblajhane obrve menjaju ukupan efekat šminke?

„Iz perspektive šminke, uklanjanje obrva, bilo da se to radi korektorima ili procesom izbeljivanja, je odličan način da se otvori područje oko očiju, što omogućava mnogo više slobode u pogledu mogućnosti šminkanja“, objašnjava Frenč.

„Ne postoji ‘okvir’ koji treba uzeti u obzir, tako da možete napraviti skoro bilo koji oblik u bilo kojoj veličini koju želite i stvoriti nešto dramatično. Od crtanja potpuno novih obrva do proširenja oblika oka efektnim grafičkim ajlajnerom, otvara se potpuno novi svet.“

Kako bezbedno da izbelite obrve kod kuće?

Zapamtite: Da biste izbegli oštećenje ili iritaciju, sredstvo za izbeljivanje se uvek mora koristiti bezbedno i pažljivo prema uputstvima na pakovanju.

Za duplu sigurnost dok posvetljavate obrve, Frenč preporučuje da odete kod profesionalca ili da zamolite prijatelja koji je upoznat sa procesom da to uradi za vas prvi put kako biste mogli da posmatrate i postavljate pitanja.

Pre početka, i Frenč i Skot preporučuju korišćenje sredstava za zaštitu kože, poput vazelina, da bi zaštitili deo oko obrva.

„Nakon što pomešate blanš za izbeljivanje kose sa hidrogenom, uzmite četkicu od maskare da temeljno premažete dlačice od korena do vrhova, koristeći ostatke da potpuno pokrijete obrve dok ih više ne vidite“, kaže Frenč. „Pokrijte ih sa malim komadom aluminijumske folije da se ne bi osušile. Normalno je da osećate toplotu i peckanje, ali ako osećate da nešto nije u redu, obrišite i isperite blanš. Sačekajte oko 10 minuta i proveravajte ih svaka tri minuta nakon toga dok boja vaših obrva potpuno ne nestane.“

@rosabarzz idk what I’d do without my Jolene bleach tbh..😬🙌🏼 #browbleaching #Tigerpigdance #foryou ♬ Cancun Sega Genesis - Xavier

Za ispiranje blanša, Skot predlaže korišćenje šampona i vode za ispiranje blanša i zaustavljanje hemijske reakcije.

„Dozvolite da se obrve potpuno osuše da biste procenili boju i odlučili da li želite da ih ponovo tretirate“, kaže Skot, koji upozorava da treba da sačekate najmanje 20 minuta između blajhanja.

„Nemojte više od dva puta izbeljivati obrve u jednom danu. Ako posle dva puta vaše obrve nisu dovoljno posvetlele, blanš će verovatno moći da odstoji na vašim obrvama malo duže. Obično imam za cilj da približim boju obrva tonu kože za razliku od potpuno platinaste boje na svim klijentima, jer nijedan pokušaj nije univerzalan.”

Ako dlake imaju neželjene narandžaste ili žute tonove, oba profesionalca savetuju da nanesete plavi ili ljubičasti šampon na nekoliko minuta da biste uklonili žutilo.

Kada želite da svoje obrve obojite u prvobitnu boju, koristite komplet za farbanje kose za lice koji je za nijansu svetliji od vaše originalne boje obrva.

„Izbeljene obrve će brzo upiti boju i lako će potamneti“, kaže Skot.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram