Niacinamid serumi: 4 najbolja proizvoda sa ključnim sastojkom za blistavu kožu

Niacinamid
Niacinamid Foto: Miss England / SWNS / SWNS / Profimedia

Niacinamid je svestrani sastojak koji odgovara svim tipovima kože. Saznajte šta je, kako ga koristiti i koje su njegove prednosti, kao i koji su najbolji niacinamid serumi.

Bjuti industrija izuzetno je napredovala, a u svetu kozmetičkih proizvoda svako se malo pojavljuju neki novi hit sastojci koji privlače pažnju. U poslednje vreme kao jedan od najpopularnijih sastojaka istakao se niacinamid.

Iako sama reč niacinamid na prvu možda zvuči pomalo komplikovano, u stvari je reč o obliku vitamina B3. Dokazano je da ovaj sastojak može pomoći kod brojnih kožnih problema, pa i ne čudi zašto privlači toliko pažnje.

Šta je niacinamid

Niacinamid pripada grupi vitmina B3 (niacin) koji je topiv u vodi i koji doprinosi zdravlju naše kože na više načina. Ovaj svestrani sastojak igra važnu ulogu u raznim procesima koji se odvijaju unutar našeg tela, a ima i antioksidativni efekat, što znači da neutrališe delovanje slobodnih radikala i na taj način štiti ćelije od oštećenja. Uz sve to, niacinamid ima i protivupalno delovanje, reguliše sebum i podstiče regeneraciju kože.

Prirodni izvori niacinamida su žitarice, pečurke, meso, riba, jaja i voće, a zbog svojih pozitivnih efekata na kožu niacinamid je i sve češće sastojak raznih kozmetičkih proizvoda. Podstiče stvaranje kolagena, pa je posebno popularan i kao antiejdž sastojak.

Kako koristiti niacinamid

Niacinamid je snažan vitamin za kožu i odgovara gotovo svim tipovima kože, a posebno masnoj i osetljivoj koži. Dokazano je da podržava prirodnu zaštitnu funkciju kože, smanjuje vidljivost pora i pomaže koži kod očuvanja vlage. Na kožu deluje umirujuće, a može se koristiti i u borbi protiv akni, raznih oštećenja kože, pigmentacijskih fleka i crvenila kože. Prema tome, proizvodi koji sadrže niacinamid mogu poboljšati ten kože, smanjiti vidljivost mrlja i bora.

Ovaj aktivni sastojak se vrlo jednostavno može uključiti u svaku bjuti rutinu. Bilo da imate problema s proširenim porama, dehidriranom ili masnom kožom, nepravilnostima ili borama, proizvodi s niacinamidom sjajan su izbor.

Aktivni sastojak niacinamid može biti efikasan u kombinaciji s drugim sastojcima kao što su vitamin C, azelaična kiselina ili retinol. Za protivupalno i antioksidativno delovanje niacinamid je najbolje koristiti ujutru, kažu dermatolozi. Ako vas pak muče pigmentacijske fleke, dermatolozi savetuju nanošenje seruma s niacinamidom uveče.

Niacinamid serumi

Smatra se da su upravo serumi s niacinamidom najbolji izbor, posebno kod rešavanja određenih kožnih problema kao što su akne, proširene pore, pigmentacijske fleke ili dehidrirana koža. Na sajtu Žena.hr izdvajaju top niacinamid serume koje preporučuju i brojni dermatolozi.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Serum

Paula’s Choice Clinical 20% Niacinamide Treatment

La Roche-Posay Mela B3 SERUM Intenzivni koncentrat protiv tamnih fleka i njihovog ponovnog pojavljivanja

Kiehl’s Ultra Pure High-Potency Serum 5.0% Niacinamide

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram