Naočare za vid – potreba ili trend

Naočare za vid
Foto: Andrii Shevchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada stvari počinju da deluju mutno, teže vam je da se fokusirate na objekte, glava može da vas boli od naprezanja očiju. Ako primećujete ove simptome, to znači da je vreme da nabavite naočare za vid.

Ako se pitate zašto, to nije neuobičajeno, jer preko 65% odraslih Amerikanaca nosi naočare za vid. Ceo proces u početku može izgledati pomalo zastrašujuće, ali evo najvažnijih stvari koje treba da znate pre nego što nabavite svoj prvi par.

Provera dioptrije

Prvo što treba da uradite je da odete kod očnog stručnjaka koji će vas pregledati i dati vam recept za korekciju oka koja vam je potrebna. Postoje dve načina za korekciju vida:

Jednovidna sočiva koja služe za kratkovidost (problemi sa gledanjem objekata na daljinu) ili dalekovidost (problemi pri gledanju objekata izbliza)

Progresivna sočiva (multifokalna) su za ljude kojima su potrebne obe korekcije u jednom paru.

Ipak, osim ovih sočiva, danas se mogu naći i sočiva za vid u boji koja su veoma atraktivna i često su glavni modni detalj damama.

Kupite prve naočare za vid, ali gde?

Kada dobijete recept, možete odabrati gde ćete kupiti nove naočare za vid. Da li ćete svratiti do prve prodavnice ili ćete ih kupiti online? Postoji nekoliko prednosti kupovine naočara za vid online preko proverljivog prodavca u odnosu na tradicionalnu prodavnicu naočara. Neke od tih prednosti su:

Cena – Kupovina naočara preko interneta je mnogo pristupačnija, posebno sa naočarima na recept, možete uštedeti do 70% na maloprodajnim cenama.

Izbor – Online prodavci imaju hiljade stilova za koje možete da birate, dok u prodavnicama naočare za vid imaju ograničen prostor za izlaganje svojih okvira.

Pogodnost – Kupovina naočara u prodavnici znači vožnju napred-nazad, suočavanje sa gužvom, vremenom otvaranja/zatvaranja i ponekad manje nego prijatnim prodajnim predstavnicima. Kada kupujete naočare preko Interneta, sve to možete učiniti dok sedite u pidžami na kauču. Štaviše, onlajn prodavci imaju korisničku podršku na raspolaganju 24/7.

Bez rizika – Renomirani proizvođači nude besplatnu isporuku i povraćaj i 100% garanciju povrata novca ako niste zadovoljni naočarima koje ste dobili u roku od 14 dana od prijema.

Ipak, ako nije neophodno da nosite naočare za vid, a ipak želite da zaštite svoje oči, onda je preporuka da nabavite zaštitne naočare ili naočare za čitanje.

Sočiva kao modni detalj

Veoma je važno paziti na svoj vid. Zašto? Zato što se oslanjamo na vid kao naše dominantno čulo. To se ogleda u tome koliko su naše oči komplikovane i delikatne u odnosu na životinje. Na primer, vizija psa nije ni približno sofisticirana kao ljudska.

Postoji veliki broj potencijalnih intervencija za smanjenje potrebe za korekcijom vida. Predložena su kontaktna sočiva (i meka i tvrda), specifične naočare, pa čak i kapi za
oči, ali one obično imaju različite stepene uspeha.

Jedan praktičan predlog je da savetujemo našu decu da odlože svoje uređaje. Ipak, ako se pojavi potreba za nošenjem sočiva, onda ne treba od toga bežati. Danas su na tržištu dostupna brojna sočiva koja mogu da se koriste i kao modni detalj. Zato ne brinite, sigurno ćete naći sočiva u boji koja vam se najviše dopada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram