Namirnice od kojih se brže stvaraju bore

Moda i lepota 08. feb 202116:51 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

Šećer, natrijum i sulfat su glavni krivci za dehidrataciju kože, a takođe usporavaju proizvodnju kolagena, koji nam je neophodan za borbu protiv nastanka novih bora. A ove sastojke često sadrže i namirnice koje se smatraju "zdravim". Zato dobro obratite pažnju šta jedete.

Ako želite da usporite pojavu bora, ove namirnice treba da izbegavate u širokom luku.

Supa iz kesice

Supe iz kesice su prepune natrijuma, koji apsorbuje vodu u našem organizmu. Dehidracija isušuje kožu, što pogoduje pojavi bora, piše City magazine.

Smutiji

Ako u vašim smutijima ima puno šećera, sigurno nećete učiniti uslugu svojoj koži, jer šećer napada kolagen, čija je proizvodnja neophodna za elastičnost i zdravlje naše kože.

Foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Biljno ulje

Potrudite se da smanjite korišćenje biljnog ulja u pripremi hrane. Ono sadrži trans masti, koje mogu da izazovu zapaljenja i učine našu kožu ranjivijom za štetno UV zračenje.

Pročitajte još:

Energetski napici

Energetski napici sadrže i šećer i kofein, dve supstance koje uopšte nisu dobre za našu kožu. Prva od njih smanjuje proizvodnju kolagena, dok nas druga dehidrira. Prerana pojava bora je siguran simptom redovne konzumacije energetskih napitaka.

Suvo voće

Nažalost, naša omiljena užina nije toliko zdrava za našu kožu. Naime, sulfati koji se koriste za konzerviranje voća povećavaju nivo slobodnih radikala u našem telu, koji nam oštećuju ćelije i čine da prerano starimo.

Foto: Shutterstock

Margarin

Ranije se mislilo da je margarin zdravija alternativa puteru, međutim, ispostavilo se da to nije tačno. Margarin je pun polinezasićenih masti, koje isušuju kožu i čine je podložnijom za pojavu bora.

Voćni jogurti

Voćni jogurti nisu preporučljivi zvog velike količine šećera koji sadrže. Šećer rastura aminokiseline u kolagenu i elastinu, koji su ključni za mlad izgled naše kože.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram