Najbolji parfem najboljeg parfimera ikada krije priču o čuvenoj ljubavi

parfem shalimar Guerlain
Foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Jedan od najboljih parfema na svetu ikada nastao je kao omaž legendarnoj ljubavnoj priči i dan-danas simboliše ženstvenost i privlačnost u bočici.

Za parfem kažu da je nevidljivi aksesoar luksuza, iza kog se krije kreativni genije. Među najpoznatijim parfimerima na svetu koji su ostavili neizbrisiv trag u svetu lepote i mirisa je i Žak Gerlen.

Gerlen je prava legenda u industriji parfema i autor kultnog parfema Shalimar. Ova senzualna magična mešavina izdržala je test vremena i traje gotovo čitav vek, od 1925. godine.

Ovaj miris je u bočici otelotvorio bezvremensku privlačnost ženstvenosti, a uticaj parfema Šalimar na svet mirisa ostaje bez premca.

Foto: François Guénet / akg-images / Profimedia

Gerlen je te 1925. godine kreirao Šalimar kao omaž legendarnoj ljubavnoj priči između šaha Džahana i njegove supruge Mumtaz Mahal, kojoj je posvetio čuveni Tadž Mahal u Indiji.

Legenda kaže da je 21-godišnji princ upoznao mladu devojku na bazaru gde je njena porodica radila. Opčinjen njenom lepotom, nakon što je postao car, učinio ju je svojom ženom Mumtaz Mahal, što znači dragulj palate. Njih dvoje su bili nerazdvojni, dobili su 13 dece, ali Mumtaz je umrla na 14. porođaju u 39. godini. Potpuno skrhan, šah je u znak sećanja i večne ljubavi sagradio Tadž Mahal. Parfem Šalimar je dobio ime po Šalimarovim vrtovima, omiljenoj bašti Mumtaz Mahal.

Šalimar su obožavale i Rita Hejvort i Brižit Bardo, a u reklami za njega pojavljuje se čuvena ruska menekenka Natalija Vodjanova.

Šalimar se svrstava u orijentalne parfeme, sadrži note bergamota, limuna, irisa, jasmina, ruže, pačulija, vetivera, tamjana, sandalovine, mošusa, kože, vanile i jedan je od najprodavanijih parfema ikada.

Mirisi koje je pravio Gerlenu su doneli večnu slavu, značajno bogatstvo i počasti, ali on je izbegavao pažnju javnosti i ostao tajnovit, čak toliko da se govori da nikad nije dao ni jedan jedini intervju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram