Modni vremeplov: Stil srpskih političara devedesetih

Moda i lepota 14. nov 202011:02 > 15. nov 2020 16:04
Foto: EPA/EFE

Devedesetih, sa rađanjem "nove srpske elite" rodio se i novi stil čiji poklonici su uglavnom stali u jednu reč - dizelaši. Naši političari, od kojih većinu gledamo i danas, možda nisu upasavali džempere u trenerke, ali su negovali da tako kažemo - specifičan stil.

Ljudi s Tvitera su toliko fascinirani stilom Ivice Dačića iz devedesetih, da su čak bojili njegovu košulju u različite boje. Kako piše u jednom komentaru – ta košulja je nagovestila Dačićevu sklonost ka estradi.

Tu su i Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović u laganoj letnjoj šetnji u šortsevima, havajci i majčicama, ali i Aleksandar Vučić u odelu s naočarima za sunce.

 

Fotografija iz 1999. godine Maje Gojković u crnom kompletu čiju monotoniju „razbija“ samo bela torba snimljena je 17. avgusta u parlamentu.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Političari su definitivno za tih 20, 30 godina razlike promenili svoje modne preference, većina danas nosi dosta skuplje komade, a neki od njih angažuju i stiliste.

Politika i moda nikad nisu išli ruku pod ruku, s obzirom na to da se od zvaničnika očekuje strog, poslovni stil i nema mnogo odstupanja od klasike – odelo, košulja, kravata. Baš zato su fotografije iz devedesetih pravo osveženje u cirkusu svakodnevice koju živimo. Kad je bal nek je maskenbal.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram