Modni trend fantomki uznemirava žene

Balaklava
Foto: Fotogramma/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Muzičari i sportske zvezde napravili su od fantomke koja prekriva lice, ili "balaklave", ključni modni detalj 2022. Aktivisti  su ovakav potez modne industrije nazvali neodgovornim. Kako i zašto ovaj modni trend predstavlja pretnju za žene?

Fantomke su sada široko rasprostranjene i deo su ulične mode. Sa modne piste preselile su se na ulicd, sa dostupnim verzijama brendova kao što su North Face, Adidas i Puma.

Rastući modni trend za muške balaklave, koji je doživeo porast prodaje osuđen je kao neprikladan zbog povezanosti odevnih predmeta sa napadima na žene. Komadi koji prekrivaju lice postali su jedan od ključnih trendova za 2022. nakon što su ih poneli brojni uticajni muzičari i sportske zvezde.

Platforma za modnu kupovinu, Lyst, izvestila je da je veb pretraga muških pokrivala za glavu skočila za 344% u odnosu na prethodnu godinu. Sajt je nedavno označio balaklavu kao jedan od najtraženijih proizvoda tokom poslednjeg kvartala 2021. na osnovu prikupljenih podataka sa Gugla i Instagrama . Ipak, neke  feministkinje i grupe za ženska prava nazvali su ovaj trend „neprikladnim“ i „neodgovornim“ jer su balaklave dugo bile povezane sa kriminalom, a posebno seksualnim napadima na žene.

Karolin Pirson, izvršna direktorka Maiden Voyage, turističke kompanije specijalizovane za bezbednost žena, rekla je: „Susret sa nekim ko nosi balaklavu može biti izuzetno uznemirujuć i  strašan za one od nas koji smo posebno osetljivi po pitanju svoje lične bezbednosti“.

Madlen Blek, aktivistkinja za seksualno nasilje i autorka knjige Unbroken, koja detaljno opisuje kako je preživela takva iskustva, rekla je: „Definitivno bih povezivala balaklave sa nasiljem i kriminalnim aktivnostima i osećala bih se veoma neprijatno kada bi ih muškarci nosili u mojoj blizini. Ovo je neprikladan modni trend zbog kojeg se žene osećaju nesigurnije i ranjivije. Zapitala bih se zašto neko želi da sakrije svoje lice.“

Dženet Forder, koja se zalaže za prava žena kao aktivistkinja i lajfkouč, rekla je da je užasnuta ovim trendom.

„Redovno trčim i zabrinuta sam za svoju sigurnost jer često izlazim sama,  a do sad nisam imala previše prijatnih iskustava sa muškarcima koji dobacuju iz automobila. Pretvaranje balaklava u mejnstrim modni dodatak za mene  je ogromno ne-ne, i trebalo bi da bude za društvo u celini. Oni olakšavaju muškarcima da počine zločin i izbegne odgovornost jer mu je identitet sakriven. Za ženu, oni su posebno zastrašujući. Zadivljena sam koliko je modna industrija neodgovorna.”

Čini se da je trend počeo kada je brend Vetements, popularan među muzičarima poput Kanjea Vesta i Drejka, počeo da ih prodaje 2018. Rast je podstakao i TikTok, gde su video snimci vozača koji nose naočare za sunce preko balaklava postali trend, a tag „balaklava“ ima više od 152 miliona pregleda.

Šta vi mislite, da li su balaklave problematičan modni trend?

#related-news_0

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram