Modni biseri Žan Pol Gotjea ostaju za večnost

žan pol gotje
Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia/FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia/FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

Vanvremenski dizajn velikog modnog umetnika.

„Loš momak“ modne industrije, Žan Pol Gotje, obeležio je modnu umetničku scenu kao malo koji dizajner.

Njegov dizajn je bio inspirisan donjim vešom i rušenju rodnih normi, a takođe je dizajnirao i kostime za mnoge filmove i pozorišne predstave, kao što je „Peti element“. Radio je sa mnogim poznatim zvezdama od Bijonse do Nikol Kidman, koja je, između ostalog, bila jedna od prvih koja je kupila komad iz njegove modne linije 1996. godine.

Svetsku popularnost je stekao nakon što je dizajnirao preko 300 kostima za Madoninu turneju „Blonde Ambition“ 1990. godine, uključujući i ružičasti korset koji je nosila preko muških pantalona.

foto: Eugene Adebari / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovaj veliki modni kreator, za kog je Vog jednom prilikom rekao da je u stanju da kese za đubre i limene kante učini visokom modom, u nedelju slavi svoj 70 rođendan. Ovom prilikom izdvajamo nekoliko njegovih najupečatljivijih izdanja sa modnih pista, koja su obeležila njegovu karijeru dugu 50 godina.

Karla Bruni je 2002. godine na modnoj reviji nosila ovu asimetrično sečenu haljinu od tila koja sa prednje strane izgleda kao korset i ima crnu mašnu uvezanu u struku – savršen primer dekonstrukcije mode koju je Gotje toliko voleo da predstavi na svojim modelima.

foto:JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Žena kod Gotjea je amazonka, snažna i spremna za borbu, ali veliki kreator ne propušta priliku i da koketira sa pogledima gledalaca na više različitih nivoa, na šta svakako podseća ova kreacija iz 2002. godine.

foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Borba protiv nametnutih rodnih uloga je obeležila karijeru i dizajn ovog velikog umetnika, pa nije propuštao da na svojim modelima to i pokaže, često kombinujući balske haljine sa pantalonama i vrlo oprezno ističući siluete svojih modela.

foto: Guy Marineau / Starface / Profimedia

*

foto: LIU JIN / AFP / Profimedia

Poigravanje sa oblicima i umeće da svakodevne objekte uvede u svet visoke mode je bio često motiv na revijama Žan Pol Gotjea. Zato su na listi njegovih vanvremenskih komada i vrlo neobične kreacije koje su modeli nosili.

foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

*

foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Veliki kreator je seksepilu nadenuo novo značenje jer se nije plašio toga da potpuno obnaži svoje modele i da haljine kreira tako da ono najintimnije pokaže publici.

Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Nekad nam se čini da je celokupni modni izraz ovog kreatora ljubavno pismo Parizu. Ajfelova kula je čest simbol na njegovim haljinama, a mnoge kreacije su inspirisane poznatim francuskim slikarima i pariskom arhitekturom.

foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

*

foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT

*

foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

***

Bonus video: Vatrene haljine sa Met Gale

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram