Modna apokalipsa Balenciage

Balenciaga
Balenciaga; Foto: Profimedia.rs

Dizajner Demna Gvasalia je Balenciaga reviju pretvorio u kulisu apokalipse u kojoj su modeli šetali poplavljenom pistom, a sa plafona je vrebao kraj sveta i prizori planete koja nestaje.

Osnivač brenda Vetements je reviju Balenciaga smestio u filmski studio u Parizu, a prvog reda nije ni bilo, da bi publika izbegla pljuskanje vode po kojoj su šetali modeli u kreacijama koje su asocirale na Matriks – kožnim mantilima, jaknama sa uzidgnutim ramenima i gotik haljinama.

Kolekcija je bila u savršenoj harmoniji sa disharmoničnom temom globalnog otopljavanja i svih pokušaja ubijanja planete Zemlje. Zapenjeni talasi, lava, vatrene stihije su projektovani na tavanici uz zastrašujuće efekte.

Balenciaga; Foto: Profimedia.rs

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balenciaga, Paris Fashion Week Ready to Wear. Autumn/Winter 2020., Image: 502358262, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anthea Simms / Camerapress / Profimedia

Modni komentar Gvasalie na klimatske promene su nekima delovali kao lažna metafora, s obzirom na količinu vode koja je potrošena na reviji, ali dizajner je obećao da će vratiti svu utrošenu vodu Parizu iako za sada nije poznato kako.

Balenciaga
Balenciaga; Foto: Profimedia.rs

„Apokalipsa? Ne, to je bila proslava mode. To je ono što volim da radim. Proveo sam Božić za šivaćom mašinom, prepravljao sam odeću. Ova kolekcija je sve što sam voleo dok sam odrastao u Gruziji. Imam fetiš opsesiju sveštenicima i fudbalerima“, rekao je Gvasaglia.

Balenciaga
Balenciaga; Foto: Profimedia.rs