Novi trend: Moda za „pravoslavne hrišćanke“

Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia

Da postoji tržište baš za sve, pokazala nam je Fejsbuk stranica za prodaju odeće, koja je namenjena zanimljivoj ciljnoj grupi - pravoslavnim hrišćankama.

„Odeća za pravoslavne hrišćanke kao i sve dame koje vole da se oblače pristojno. Za sitnije i krupnije, za mlađe i starije. Pristojno, kvalitetno i povoljno“.

Ovo su reči kojima jedna Fejsbuk stranica reklamira odevne komade za prodaju.

U pitanju su bogougodni džemperi, bluze i suknje koje su namenjene vernicama koje pre svega žele da izgledaju skromno i smerno. Dakle, pomislili biste odmah na široku, bezličnu odeću ili čak rolke, koje prekrivaju svaki delić kože. Međutim, ova stranica ipak nudi džempere koji očigledno prijanjaju uz telo, neki čak imaju i blagi dekolte, dok se komadi mogu naći u raznim bojama.

*

Dakle, sve kao normalna odeća, sa jednim važnim izuzetkom: ova je blagoslovena! Ne šalimo se, u opisu stranice piše baš to: „Sa blagoslovom protojereja Hrama Svetog mučenika Trifuna, Miodraga Popovića“.

Pročitajte još:

Pravoslavna crkva inače ima dosta izričitih stavova kada se radi o ženskim telima i ženskim životnim izborima, međutim, oblačenje za sada nije dolazilo u prvi plan. Zna se da treba ispoštovati neka pravila prilikom ulaska u crkve: odeća treba da pokriva kolena i ramena i odiše skromnošću. U Rusiji čak insistiraju da žene treba da imaju pokrivenu glavu.

Neki ruski sveštenici su čak držali predavanja u kojima su naglasili da su „sve žene koje se oblače slobodno laka meta za muškarce“, a da je to loše jer je ženi, razume se, glavna životna misija da se uda i postane majka.

Vera se može iskazati u raznim vidovima, pa i putem oblačenja, kome je do toga stalo. Uostalom, odećom svi iskazujemo svoju ličnost, afinitete i interesovanja, pa ukoliko ste pravoslavna hrišćanka koja ceni smernost, možda biste odabrale baš ovakve komade.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram