Med je najveći saveznik lepote: Kako negovati lice i kosu

Žena, devojka, med, voće
Foto: Shutterstock

Med je jedan od nutritivno najbogatijih prirodnih proizvoda koje koristimo vekovima i izuzetno je koristan za lice i kožu. Ima zaceljujuća, antimikrobna i protuupalna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći kod problema s kožom, poput akni, suhe kože i neuednačenog tena kože. Med, posebno nepasterizovani sirovi med, smatra se izvrsnim, ne samo za vaše zdravlje već i za lokalnu primenu.

Šta bi moglo biti korisnije za kožu od prirodnog proizvoda, bez konzervansa, hemije i drugih neželjenih supstanci? Maske, kreme, serumi i pilinzi na bazi meda imaju odličan efekat na kožu lica, tela i kose, piše Azra.ba.

U današnje vreme, spoznajom beneficija meda, na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda za negu lica na bazi meda. Međutim, ukoliko niste ljubitelj industrijskih proizvoda, uvek možete nešto napraviti sami kod kuće.

Za kosu

Med za kosu je pravi mali čarobnjak. Možete ga koristiti u maskama, kao šampon ili da posvetlite svoju kosu. Čak, jača korin kose i smanjuje gubitak vlasi.

Mnogo je prednosti koje ima med za kosu, a najveće su: bogata antioksidativna svojstva koja sprečavaju oštećenja, održava kvalitet kose i kože glave, jača folikule dlake, smanjuje opadanje kose, sadrži antibakterijske i antiseptičke osobine, sprečava infekcije vlasišta i rešava probleme peruti, ekcema i psorijaze, omogućavajući nesmetan rast kose.

Med
Foto: Shutterstock

Za lice

Mnoge kreme i balzami dostupni na tržištu sadrže neku vrstu meda ili mirišu na med, što nas navodi da ih kupimo. Ipak, nekad je najbolje napraviti maske za lice od domaćeg meda kod kuće.

Sam med se može nanositi na lice svaki dan, a čak možete staviti med na lice i preko noći. U svakom slučaju će vam koža ostati mekana i jako zahvalna za hranjivi tretman.

Med poseduje lekovita svojstva za kožu, kao što su: antibakterijska, antiupalna, zaceljivanje rana i hranjivost.

***

Bonus video: Kefir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram