Materijali idealni za leto

odeća leto pegla
Foto:promo

Obukla si omiljenu bluzu, ali već posle par sati sva si ulepljena, ništa od onog osećaja jutarnje svežine. Da bi se u toplim danima osećala prijatno, a usput i bila elegantna, treba birati materijale koji koži daju da diše i kad je napolju vruće.

Lan

Teško da ima udobnije odeće od lanene. Ta tkanina je prosto savršena za proleće i leto. U bluzama od lana nema znojenja jer ovaj materijal skuplja čak četvrtinu vlage iz tela. Ipak, pripazite kad kupujete odeću od lana. Ona jeste prozračna, ali ponekad ovi komadi sadrže i sintetiku da bi bili izdržljiviji. Do deset odsto nekog drugog materijala u vašoj lanenoj bluzi je prava mera. Prihvatljiv je i nešto veći procenat, samo pazi na etiketi da nije previsok.

Pamuk

Običan pamuk je prva pomisao na udobnost. Suknja, bluza, majica, bilo šta pamučno garantuje da ćeš se osećati odlično celog dana. Dobra stvar je što se pamučni komadi lako kombinuju sa ostatkom stajlinga, pa možeš da ih poneseš i na poslovni ručak, i na kafu s prijateljicama, i uveče na koktel s društvom.

Slično lanu, i pamuk upija vlagu s tela, pa je odličan za tople dane kad se više znojimo. I ovde ne zaboravite da pogledate etiketu – dobra pamučna odeća treba da ima najmanje 50 odsto ove sirovine.

Viskoza

Verovatno si makar jednom čula mamu ili tetku kako kaže da su najprijatnije bluze od viskoze. Ovaj materijal koji se proizvodi od celuloze ponekad podseća na druge slične materijale, pa ga lako mešaju sa pamukom ili svilom.

Od njega je odeća lagana i prozračna, lako prijanja uz telo i vrlo je prijatno nositi je.

Svila

Ova prefinjena tkanina daće ti dašak glamura u svakoj prilici. Dovoljno je da na sebi imaš jedan svileni komad i spremna si za nove izazove. Ipak, pošto se na njoj ponekad malo vide tragovi znoja, a i odeća može da izbledi na suncu, prigodnija je za tople večeri. Dobra stvar je što čuva temperaturu tela, pa u njoj nećeš osetiti ni ako malo zahladi, a ni ako se temperatura podigne.

Svi ovi materijali su pravi spas tokom proleća i leta – udobni su, prijatni, a komadi od njih mogu da budu vrlo atraktivni. Jedina boljka im je što se
gužvaju. Na suknji se stvori milion nabora, a samo si jednom sela u njoj. Bluza je cela kao ižvakana, a obukla si je pre sat vremena.

Pa šta onda činiti? Kako uživati u ovim materijalima kad se tako lako gužvaju?

I to se da lako rešiti. Uz dobru peglu, poput Philips Steam&Go pegle za veritkalno peglanje, biće dovoljno da ujutru pre izlaska iz kuće par puta pređeš preko bluze ili haljine i bićeš spremna za novi dan.

Philips Steam&Go pegla je super stvar jer ti ne treba daska. Spremna je za samo 45 sekundi i fenomenalna je kada si u žurbi. Jednostavno možeš da ispeglaš odeću na ofingeru koji si okačila, recimo, na vrata ili na ormar. A ako nemaš gde da okačiš ofinger, bluzu ili suknju, čak i onu od najfinijih materijala, odeću možeš da položiš na krevet ili kauč. I ne brini, neće biti mokrih tragova kad pritisneš peglu na tkaninu, niti preti opasnost od progorevanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram