Maskne su nove akne: Agonija kože pod maskama

Moda i lepota 29. maj 202007:06 > 11. maj 2021 12:11
Akne ispod maski
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Jedan od najvećih problema u nezi kože poslednja dva meseca su akne, koje su usled nošenja maski počele da muče sve generacije.

Akne koje su se pojavile usled konstantnog nošenja maski su dobile i svoje ime – maskne. Izgledaju kao sitne bubuljice sa belim vrhom, a stručnjaci ih zovu i „mehaničke akne“. Kod nekih ljudi ih izaziva bilo kakav mehanički pritisak stranog tela ili trenje.

„Mehaničke akne se javljaju usled trenja. Kada nosimo maske kože može da postane nadražena, pore se zapuše, a onda to dovodi do lučenja sebuma i bakterije se šire pod kožom“, kaže Dendi Engleman dermatolog iz Njujorka.

Ono što ćete primetiti su sitne površinske bubuljice sa belim vrhom, a ne duboke, velike i bolne izbočine na koje obično mislimo kada izgovorimo reč „akne“.

Kako da znam da li sam „maskne“ dobila od nošenja maske?

Nalaze se oko usta, ali i na bradi, nosu, kao i na obrazima.

Pročitajte još:

Ukoliko nosite masku od platna, vrlo je verovatno da je niste dovoljno često prali i da se na vašem licu nakupljaju prljavština i bakterije. Perite je posle svake upotrebe.

Kako da rešim problem?

Najbolje je da materijal od kog je maska bude što nežniji – birajte svilu ili viskozu. Druga stvar je obavezno hidriranje te zone, a lice očistite svaki put kada skinete masku s lica.

Stručnjaci ipak savetuju da masku nosite redovno, ali da ukoliko imate problem sa kožom, posvetite dodatnu pažnju, čistite i hidrirate i da tokom ovog perioda izbegavate dodatne intenzivne pilinge.